Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam kiberháborút indított Magyarország ellen

2015. március 18., szerda 18:20

Fogadjunk, hogy amikor egy kellemes szállodai szobát keresve rákattintott az olcsoszallas.hu weboldalára, nem gondolta, hogy egy szunnita harci dallal és arab nyelvű üzenettel fogadják! Pedig ez történt; az azóta elérhetetlen oldalt feltörték az Iszlám Állam hekkerei.

A támadók nem okoztak komoly károkat, bár az aktuális szobaajánlatok fölött elég furcsán nézett ki a vastag fejléc az Iszlám Állam címerével, a terrorszervezet szmájlizós üzenetével, és a saját Facebook-oldaluk linkjével, amire se rákattintani nem lehetett, se szövegként kimásolni.

Mindeközben egy kánonban énekelt szunnita dal, a Kariban kariba szólt a háttérben. Találtam egy szabad kétágyas szobát, Allah hatalmas!

A panzió tulajdonosa tőlünk értesült a támadásról; a fia értesítette a rendszergazdát, aki végül leállította az oldalt. Szerinte az oldal feltöréséhez nem kellett nagy tudomány, mivel egy régi Wordpress-sablonra épült, aminek elég könnyű kijátszani a sebezhetőségeit. (Török mozgalmak korábban gyakran szórakoztak a hasonlóan védtelen oldalak tömeges feltörésével.) A támadónak ilyenkor elég végigszkennelnie a védtelen oldalakat: két perc alatt kideríthető, hogy melyikre telepítették a biztonsági hibákat javító frissítéseket, és melyikre nem. Ez utóbbiakat lehet feltörni, szintén akár több percig is eltartó megfeszített munkával.

Szóval valószínűleg nem a terroristák álltak bosszút egy piszkos törülközőért. Ahogy korábban felvetettük, elképzelhető, hogy gerillamarketingről van szó, bár ez a szó is elnyeri az eredeti értelmét, amikor egy terroristacsoport próbálja a saját szánalmas tevékenységét reklámozni. Mondjuk ők valószínűleg egy létező oldalra irányítottak volna át, nem egy hamis Facebook-címre, szóval az sem zárható ki, hogy néhány unatkozó tinédzser aknamunkája az egész.

Rovatok