Index Vakbarát Hírportál

Hónapokon belül kész a magát kormányzó Tesla

2015. március 19., csütörtök 18:02

A Tesla Motors Model S nevű autójának három hónapon belül megújítják a szoftverjét, így a kocsi automata kormányzásra lesz képes – írja a Cnbc.com.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk csütörtökön azt mondta: "gyakorlatilag elmehetünk majd az autóval San Franciscóból Seattle-ig - ez nagyjából 1300 kilométeres út -, anélkül, hogy bármit is csinálnánk". Az autót kizárólag autópályán, vagy bizonyos sebesség alatt magánterületen lehet használni.

A sajtótájékoztatón Musk azt is bejelentette, hogy az új szoftvernek lesz egy olyan funkciója is, ami figyelmezteti a Model S-t vezető sofőrt, ha a kocsinak merülni kezd az akkumulátora, és útvonaltervező, vészfék, és más biztonsági funkciók is lesznek benne.

Nemcsak Musk kísérletezik hasonlóvalNagy-Britannia négy városában nemrég kezdtek tesztelni vezető nélküli kocsikat. A világban már évek óta folynak kísérletek vezető nélküli autók tesztelésére. A Google a saját robotautójának közúti teszteléséért az Egyesült Államokban már 2010 óta lobbizik; Nevada állam 2012-ben már engedélyezte az önjáró autók használatát, míg San Joséban a tervek szerint ettől az évtől tesztelik a Google robotautóit. Néhány éve Kaliforniában is jóváhagyta a törvényhozás, hogy 2015-től a közutakon önjáró autók közlekedjenek.

Nemcsak Amerikában és az Egyesült Királyságban folyik azonban ilyen fejlesztés: tavaly januárban a CES-en egy kisebb francia cég, az Induct mutatta be a 20 km/órás sebességre képes, és 8 személy szállítására alkalmas Naviát.

Rovatok