Index Vakbarát Hírportál

3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki egy hekkerre

2015. március 24., kedd 15:02

A jövőben kiberbűnözők fejére is vérdíjat tűznek ki az amerikai hatóságok. Az első ilyen bűnöző Jevgenyij Bogacsev lesz, akire már tíz hónapja vadásznak, egyelőre mindenféle siker nélkül. Mivel az eddig módszerek nem vitték előbbre az ügyet, az FBI visszanyúl a történelmileg is bizonyított megoldáshoz, és komolyabb összeget ígér bárkinek, aki segít.

Bogacsev 3 millió dollárt ér jelenleg, bármilyen információért kifizetik az összeget, ami hozzásegíti a hatóságokat, hogy elkapják a adatlopásban, banki csalásban, és egyéb, számítógépes bűncselekményekben szervezett keretek között részt vevő férfit. A gyanú szerint ő áll a Cryptolocker nevű vírus mögött, ami lezárta a megfertőzött gépet, és csak akkor engedte hozzáférni a felhasználót a fájlokhoz, ha az előtte kifizetett egy bizonyos összeget egy megadott számlára.

Az FBI munkatársai abban bíznak, hogy bár a hasonló bűncselekményekkel gyanúsított elkövetők általában valami nehezen hozzáférhető helyen, például Oroszországban rejtőzködnek, 3 millió dollár már elég meggyőző lehet ahhoz, hogy feldobják őket az ismerőseik. Bár az amerikai-orosz kiadatási viszonyok nem felhőtlenek, arra számtalan példa volt, hogy egy, az USA-ban körözött bűnözőt utazás közben, egy nemzetközi repülőtéren vettek őrizetbe.

Rovatok