Index Vakbarát Hírportál

Ha +235 kezdetű számról hívják, ne vegye fel!

2015. március 27., péntek 19:18

Megszaporodtak az országban az utóbbi hetekben az Afrikából érkező telefonhívások, ma már szinte mindenkinek akad olyan ismerőse, akit egzotikus, kétszázas kezdetű országhívó kóddal csörgettek meg. A cél logikusan az lenne, hogy a visszahívással emelt díjas hívásokba kényszerítsék a hiszékenyebbeket, külföldi számra viszont ez nem működik. A telefonszámla ettől még lehet horribilis, de magyar szolgáltatókon kívül senki nem keres ezen. Mit tehet, ha bedőlt, és mi ennek az egésznek az értelme?

Rejtélyes hívások terjednek Magyarországon: +235 kezdetű telefonszámokról csörgetik meg ismeretlenek a telefonokat. Az internetes fórumok beszámolói alapján az elmúlt hetekben egyre több ilyen hívás volt, sőt az Index techrovatának szerkesztőségét is elérte a hívogatás. 2009-ben terjedt már a neten egy hasonló hoax, ami azzal riogatott, hogy már a fogadásért is rengeteget fizethetünk. Az nem volt igaz, most viszont tényleg valódiak külföldi hívások, ha nem is emelt díjasak.

A hívás kollégánk beszámolója alapján csak egy csörgésig tart, a telefont szinte lehetetlen felvenni. Nem véletlenül:

a hívóknak kifejezetten az lehet a céljuk, hogy visszahívjuk a számot.

A hívások ugyanis külföldről jönnek, aki felhívja a +235-ös országkódról, vagyis Csádból érkező számokat, magas számlára számíthat. A hívások nem újak, ez a megoldás már több éve terjed. Előfordul az is, hogy van idő felvenni a hívást, de az eredeti cél valószínűleg itt is a visszahívás elérése volt.

Az interneten fellelhető panaszok szerint ezek a számok tartoznak az átveréshez:

De bejelentkezett pár másik ország is, +377-tel Monaco, illetve +54-ről Argentína. A különös számról hívtak? című blogbejegyzés alatt csupa friss hozzászólás tanúskodik arról, hogy egyre gyakoribbak ezek a hívások, viszont ezek között már vannak olyanok is, ahol ténylegesen beleszólnak a telefonba, csak aztán közös nyelv hiányában lényegében nem történik semmi. 

A hívások sokszor fura időpontokban érkeznek – valószínűleg az időeltolódás miatt –: reggel ötkor, vagy éppen éjjel egykor. Korábban néha SMS-ek is érkeztek, erről a rendőrség akkoriban azt mondta: „Ha +220 nemzetközi hívószámmal kezdődő segélykérő üzenetet kap, körültekintően járjon el!”

Ön is hívta ismeretlen külföldi szám?

  • 15316
    Nem
  • 11533
    Igen, de nem hívtam vissza
  • 993
    Igen, vissza is hívtam

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint lehetőség van a számok csoportos tiltására, ahhoz ezeket az ügyfeleknek saját szolgáltatójuknál kell bejelentenie. Valószínűleg ezt érdemes is megtenni a fórumokon tömegesen felbukkanó számokkal. Akit pedig addig is zavarnak az éjjeli hívások, egyedi számokat a saját telefonjában is letilthat.

A hívások főleg Afrikából érkeznek, ha nincs arrafelé ismerőse, valószínűleg nem érdemes visszahívni ezeket az előhívószámokat:

Mit tehet, aki bedőlt?

Ha már megérkezett a számla, és szokatlan, túl magas tétel van rajta, először a szolgálatóhoz kell fordulni a panasszal. Ha a vizsgálat eredményével nem elégedett, vagy az nem történt meg 30 nap alatt, akkor lehet az NMHH-hoz fordulni.

Csak akkor tarthatunk a magas számlától, ha vissza is hívtuk a furcsa számokat. Az NMHH szerint, ha valaki Magyarországon bejövő hívást fogad, függetlenül attól, hogy az belföldi vagy külföldi szám, nem lehet ezzel költsége. Ha viszont ismeretlen külföldi számot visszahív az ügyfél, akár monacói előhívószámút, akár más országhoz tartozót, akkor a magyarországi szolgáltatója az érvényes nemzetközi díjszabás szerint számlázza ki a hívás időtartamát.

Itthonról külföldi emelt díjas számokat elvileg nem lehet hívni, így ezek sem azok, viszont a nemzetközi díjszabás már lehet annyira magas, hogy megérezze a pénztárcáján, aki bedőlt. Az afrikai országokat a szolgáltatók általában a legdrágább zónába sorolják, így előfizetéstől függően, főleg, ha percalapú a számlázás, egy egészen rövid hívás is 300-600 forintba kerülhet.

Ha mégis úgy dönt, hogy visszahívja a számot, de senki nem szól bele a telefonba, érdemes kinyomni a hívást: Európában, így Magyarországon is minden szolgáltatónak biztosítani kell a hívó általi bontás lehetőségét. A magyar szabályozás szerint ez vezetékes szolgáltatásnál kevesebb, mint egy másodperc, mobilhívásnál két másodperc – ha ilyen gyorsan letesszük a telefont, még nem fizetünk. 

Ennyi az ára, de mi az értelme?

A cikkhez összeszedett információk alapján egyelőre az derült ki, hogy az egésznek semmi értelme: mivel külföldi emelt díjas számokat nem hívhatunk itthonról, a magas percdíjakon maximum a magyarországi szolgáltatók nyerhetnek.

Pont emiatt megkerestük a rendőrséget, hátha hallottak már az esetekről, és esetleg nyomoznak is az ügyben, de csak sablonválaszt kaptunk, még 2014 októberéből: ebben azt kérik az állampolgároktól, hogy a +220-as hívószámról érkező, gambiai segélykéréseknek ne dőljenek be. 

Az viszont nem derült ki, a csörgetéses módszer miért is jó az Afrikából telefonálóknak. 

Itthon jobban ráfázhat

A magyarországi emelt díjas szolgáltatások a 90-es, 91-es és 17-es kezdőszámokról érhetőek el, ezeket itthonról korlátlanul hívhatja bárki, akinek nem kártyás, hanem előfizetéses telefonja van. A 91-es és a 17-es kezdőszámon lévő emelt díjas, díjkorlátos szolgáltatások maximum bruttó ezer forintba kerülnek, és nem lehet rajtuk „kiskorúak számára káros tartalom”, vagyis szextelefon. Ez alapján a 90-es körzet a felnőtt tartalmaké, ezeken díjkorlátmentes szolgáltatásokat is lehet nyújtani, azaz a határ a csillagos ég. Az NMHH szerint a legmagasabb hívásonkénti díj bruttó 5 ezer forint körül van ma.

Rovatok