Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdos felvásárlásra készülhet az Intel

2015. március 27., péntek 23:48

Az Intel tárgyalásokat folytat az Altera nevű cég vezetésével arról, hogy felvásárolná őket - írja a Wall Street Journal üzleti napilap. A megállapodás részletei ismeretlenek, és még az is előfordulhat, hogy végül nem valósul meg a 10,4 milliárd dollárt piaci értékű vállalat beszerzése.

Ha mégis összejön az üzlet, akkor ez lesz az Intel eddig legnagyobb felvásárlása. Ilyesmire ritkán kerül sor, mert inkább kisebb cégek kerülnek a csipgyártó hálójába. Az utolsó nagyobb falat a biztonsági megoldásokat szállító McAfee volt, amit a 140 milliárdos értékű Intel 2011-ben vett meg 7,7 milliárd dollárért.

Az Altera egyébként telefonhálózatoban, autókban és más eszközökben használt processzorokat gyárt, tehát nem fedi át a tevékenysége az Intelét, amely a számítógépek és szerverek központi számítási egységét állítja elő. Az is adott némi alapot a találgatásoknak, hogy a két cég régóta szorosan együttműködik.

A piac mindenesetre jól értékelte a hírt, és miután a Wall Street Journal közölte az információját, 6,4 százalékot erősödött az Intel részvényárfolyama. Az elmúlt évben 18 százalékkal nőtt a papír értéke. Az Altera részvényeinek értéke az elmúlt 12 hónapban 2,5 százalékkal csökkent, de a friss hír 28 százalékos erősödést okozott. 

Rovatok