Index Vakbarát Hírportál

William Gibson elájult a virtuális valóságtól

2015. március 28., szombat 22:13

A híres sci-fi szerző, William Gibson az elsők között volt, akik a virtuális valóságról írtak. (A Neil Stephenson-féle Snow Crash metaverzuma pontosabb leírást ad, de az évekkel később született, mint Gibson Neuromancere.) Gibson már korábban is próbált VR headseteket, de csak most, a TED konferencián kipróbált Gear VR headsetre mondta azt, hogy

megcsinálták.

A headsetet Ari Kushcnir mutatta meg Gibsonnak; a készülékkel egy virtuális álarcosbálba juttatta el a regényírót, ahol a jelenlévők egzotikus kosztümökben parádéztak. Ezután kipróbálta a Strangers című VR demót is, amit kimondottan a Samsung headsetjéhez terveztek. Attól sem volt kevésbé elragadtatva.

Gibson azt írta a Twitteren, hogy már többféle VR headsetet is megvizsgált – naná, először az ő könyveiben szerepelt a fejre húzható virtuális szemüveggel elérhető információs szupersztráda; hogyne érdekelne egy sci-fi írót, hogy a fantáziája milyen lehet a valóságban? –, beleértve a régi VPL-es modelleket is, de csak a VR Gearnél érezte azt, hogy a dolog működik.

Rovatok