Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea egy médialejátszón át ismerkedik a nyugattal

2015. március 30., hétfő 09:17

Bármennyire is próbálja az észak-koreai rezsim elszigetelni az ország a külvilágtól, a lakosság mindig talál kibúvókat. Ráadásul egyre egyszerűbben. Egyes becslések szerint a városlakóknak körülbelül a fele rendelkezik egy 50 dolláros hordozható médialejátszóval, amivel usb-n tárolt filmeket tudnak megnézni – írja a Reuters.

A kis méretű eszközt könnyű becsempészni az országba, ahogy az usb-s adattárolók kézről kézre adása is elég egyszerűen megoldható. Az emberek főleg dél-koreai popzenét, szappanoperákat, híreket és hollywoodi filmeket néznek - olyan tartalmakat, amiket Phenjan határozottan betiltott.

Ez sok gondot okoz az észak-koreai vezetésnek, hiszen minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a lakosság ne szerezzen tudomást más országok működéséről, és csak az általuk kitalált propagandát ismerjék, de ez egyre nehezebb feladat. Sokkal egyszerűbb dolguk volt, amikor még csak a tetőkre kirakott parabolákat kellett figyelni.

Észak-Korea bizonyos szempontból kicsit lazított a pórázon, az emberek termékhez juthatnak hozzá. A notel (a notebook és a tévé kombinációja) néven futó médialejátszó a feketepiacon és néhány állami boltban is is elérhető. Hivatalosan azonban regisztrálni kell a lejátszót, hogy a hatóságok tudják, kiknél fordulhat elő az illegális külföldi tartalmak fogyasztása.

Rovatok