Index Vakbarát Hírportál

Újabb hiba az F–35-ön: bandzsítanak a gépek

2015. március 30., hétfő 16:14

Újabb érdekes hibát fedeztek fel az F–35-ös tesztelése közben az amerikaiak. Kiderült, hogy egy szoftverhiba miatt a gép a bebandzsít, egyszerűen mindenből kettőt lát bizonyos körülmények között.

Az ötödik generációs vadászgépet tervezői felszerelték egy olyan speciális rendszerrel, ami a levegőben lévő összes gép összes szenzorának adatait képes egyesítve megjeleníteni, amivel kivételesen részletes képet adhatnak a parancsnokságnak vagy a harctéri irányításnak az aktuális helyzetről. Az Advanced Sensor Fusion (ASF) rendszer azonban nem tökéletes: ha egy tárgyat két gép egyszerre lát, de külön szemszögből, a szenzorok adatait egyelőre nem lehet egyetlen, koherens képbe összefésülni.

A végeredmény tehát az, hogy a pilóták tudják, hogy valami van ott, nagyjából azt is, hogy mi az és pontosan hol találják meg, de azt, hogy egy vagy több dologról van szó, még csak tippelgetik. A hiba okát és megoldását a fegyveres erők a saját mérnökök mellett a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Labor segítségét igénybe véve kutatják. Amíg nem tudják, mi van, a pilótáknak utasításba adták, hogy bizonyos szenzorokat kikapcsoljanak, és a gépek nem rajokban, csak párokban repülve használják az ASF-et.

Rovatok