Index Vakbarát Hírportál

Böngészőből végighajózhatunk a Dunán

2015. március 31., kedd 13:05 | aznap frissítve

Gigantikus sajtóközleményt adott ki a Google arról, hogy „elkészült a hat Duna menti ország három fővárosát - Budapestet, Pozsonyt és Belgrádot -, több más települését és a Duna-parti természetet, így például a Dunakanyart is hajóról bemutató Street View.

A csodálatos felvételekből azt is megtudhatjuk, hogy valamikor kárókatonák sötét hadserege lepte el a fővárost, eltakarva a napot, más ésszerű magyarázatot ugyanis nem találtunk erre:

Ez elvileg a Művészetek Palotája a Dunáról nézve, vagy talán a Vodafone-székház - lehetetlen megállapítani. Szerettem volna megnézni Csepelt is, de úgy látszik a Petőfi és a Rákóczi híd között betelt a vincseszter, mert a Google Maps délebbre nem engedi letenni a Street View narancssárga emberkéjét.

A sajtóközleményben az áll, hogy ahol nappali és éjszakai felvételek is születtek, ott a Google Térképen a Street View-t jelölő kék vonalból kettő található, az egyikre lépve a nappali, a másikra lépve az éjjeli felvételek láthatóak. Sajnos a fenti helyszínen csak egy ilyen vonalat találtunk, kizárólag zörejes éjszakai fotókkal.

Aki nem az apokaliptikus Budapestet akarja látni, evezzen északabbra, ahol lehet nézegetni az árterületet és a szürkén kavargó folyót. Persze a főbb part menti látnivalók, mint például a Parlament, jobban néz ki a Dunáról, mint a távolabbi utcákról nézve.  

A Duna fotózása benevezhetne a "találjunk ki olyan kategóriát, amiben elsők vagyunk" versenyre is: ez volt az első hat országon átívelő folyami Street View fotózás. Persze korábban készültek már képek más folyókról is: hajózhatunk a Temzén, az Amazonason, és a Colorado-folyón is.

Rovatok