Index Vakbarát Hírportál

Loptak a sötét webet felszámoló nyomozók

2015. március 31., kedd 09:23

Éveken át a drogkereskedők és más bűnözők egyik kedvenc online szolgáltatása volt a Silk Road, ahol rejtett módon, bitcoinban és más digitális pénznemekben tudtak egymással kereskedni. Az Egyesült Államok rendőrsége egy nagyszabású akcióban leleplezte a hálózatot, de a művelet során, mint most kiderült, néhány nyomozó is belenyúlt a pénzesbödönbe.

Az USA kormánya hétfőn vádat emelt két volt szövetségi ügynökkel szemben, akik titokban lenyúltak egy rakás pénzt. A korábban kábítószeres bűncselekményekkel foglalkozó Carl Mark Force IV és a titkosszolgálatnál dolgozó Shaun W. Bridges pénzmosás és csalás miatt állnak a vádlottak padjára.

A volt ügynökök ellen benyújtott keresetben az áll, hogy Force a nyomozás során ellopott egy csomó Bitcoint, vagyis olyan digitális pénzt, amivel a Silk Road felhasználói adták-vették az illegális termékeket. Ez a bitcoin az állam tulajdonát képezte volna, hiszen Force nyomozás közben szerezte meg. Bridges lopásával kapcsolatban az összeg is elhangzott: több mint 800 000 dollár, azaz 222 millió forintnyi Bitcoint tett zsebre.

Szép karrierek törtek ketté: Force tizenöt éve dolgozott különleges ügynökként, Bridges hat éve volt a titkosszolgálatnál. A harmincéves Ross Ulbricht, a Silk Road egykori üzemeltetője sem ússza meg a dolgot könnyen: akár életfogytiglant is kaphat.

Rovatok