Index Vakbarát Hírportál

Így készült a díjnyertes mobilfotó a Nyugatiban

2015. április 2., csütörtök 12:40

Hihetetlen, hogy ez a sejtelmes fotó a Harry Potter díszleteit is megszégyenítő Nyugati pályaudvarról mobiltelefonnal készült? Pedig igaz.

M. Schmidt János képe második lett a Sony World Photography Awards mobilos versenyén, ezt már tegnap is olvashatták mindenhol az interneten, de annyira nem hétköznapi az unalomig ismert pályaudvar látványa, hogy megkérdeztük a fotóst, mi történt aznap a Nyugatiban.

Október 10-én készült a kép, amikor Budapestről Bukarestbe indult a magyar válogatottat kísérő szurkolói különvonat. Az indulást fotózta aznap M. Schmidt János, aki akkor még a Népszabadság fotóriportere volt.

Így már érthető a sűrű füst is: nem hajnali pára száll fel a sínek között, hanem a szurkolók által bedurrantott fáklyák és füstgránátok maradványa. A tükröződést pedig a peron szélén összegyűlt víz adja, ami korántsem akkora tócsa, mint amekkorának tűnik: fejjel lefelé fordított kamerával készült a kép, és csak a vízszinthez közeli kameraállás miatt látszik hatalmas vízfelületnek.

A képen egyébként nincsenek filterek (!), a színek és a kontraszt beállításához Snapseedet használt János, ami az egyik legnépszerűbb ingyenes, mobilos képszerkesztő alkalmazás.

(Biztos azt is tudni szeretnék, milyen készülékkel készült a kép: az Instagramja szerint egy Sony Xperia S-sel fotózik János)

Ha még mindig nem hisz a szemének, mutatunk még egy képet. Tucatnyi fotóriporter volt aznap a Nyugatiban a szurkolók miatt, itt van például Mudra László képe, ami azt a pillanatot ábrázolja, amikor János a díjnyertes fotót lőtte. Látható az öreg úr a táskájával, balra lent pedig a fotós, munka közben. (A díjnyertes fotós és a fotós, aki mögötte állt helyzet tipikus esete.)

 

Nyugati pályaudvar anno #everydaybudapest #Budapest

A photo posted by László Mudra (@mudralaszlo) on

(Pro Tip: Ha szeretik a mobilos életképeket a városról, kövessék be M. Schmidt Jánost Instagramon és az @everydaybudapest oldalát (ahová az Index fotóriporterei is posztolnak néha-néha!)

Rovatok