Index Vakbarát Hírportál

Már a Pirate Bay alapítója sem hisz a kalózkodásban

2015. április 6., hétfő 17:56

Peter Sunde, a Pirate Bay társalapítója már nem akar kibaszott jó könyveket írni a modern kalózkodásról kiállni a kalózkodás mellett; az egész mozgalmat halottnak és értelmetlennek tartja.

Sunde úgy fogalmazott: az az energia, amit a szerzői jog megsértésére, valamint a filmek, tévéműsorok, zenék és könyvek illegális terjesztésére fordítanak, kárba veszett fáradtság, és az egésznek nincs semmi értelme.

Én például le se szarom az egészet. Nem érdekel, hogy a kalózmozgalom él-e vagy hal. Engem csak az okok érdekelnek. Ahogy már többször elmondtam, ezt a küzdelmet már elvesztettük. Néhányan ugyan tovább küzdenének – a Monty Pythonhoz hű szellemben –, azt állítva, hogy az imádott kalózmozgalmuk nem halott. De összekeverik az almát a körtével.

– mondta Sunde.

A kommentátorként dolgozó Sunde arról is beszélt, hogy bár a kalózmozgalom halott, még mindig élnek azok a problémák, amik a kétezres évek elején életre hívták a jelenséget. Sunde szerint az egész már rég nem a cenzúráról, az információ és a kultúra hozzáférhetőségéről, illetve a szólásszabadságról szól.

Felejtsd el, hogy a kalózok menők. Nem azok. Amit a legjobban bánok az egészben, hogy ilyen értelemben használtam a kalóz szót. Még Johnny Depp sem tudta menővé tenni a kalózokat. A kalózok bénák. És a mai kalózok, akik Szomáliában élnek, szintén elvesztették a maguk csatáit. Helyes! Szabaduljunk meg annak a hülye kultúrájától, hogy egy hülye kultúra részesei vagyunk.

– mondta Sunde.

Rovatok