Index Vakbarát Hírportál

Folyékony fémből nyomtattak rugalmas áramkört

2015. április 8., szerda 16:56

A hajlékony robotok és a nyúlékony elektronika már egy ideje elérhető technológiák, a tömegtermelésükre azonban egyelőre nincs hatékony megoldás. Most a Purdue Egyetem kutatói bemutattak egy új eljárást, amely szerintünk ezt is lehetővé teszi.

A módszer lényege, hogy az áramköröket tintasugaras nyomtatóval állítják elő egy folyékony fémötvözetből, ezért rugalmasak és ellenállók, és szinte bármilyen nyúlékony felületre rá tudják őket nyomtatni.

A kutatók mechanikusan zsugorított gallium-indium nanorészecskéknek hívják az eljárást, mert ahhoz, hogy a nyomtató töltőanyagaként használható legyen, a folyékony fémet először nanorészecskékké kell alakítani. Ezt úgy érik el, hogy az ötvözetet valamilyen oldószerbe, például etanolba keverik, az így kapott oldatban pedig ultrahanggal bontják fel nanoméretű részecskékre a fémet.

A kinyomtatott nanorészecskéket bőrszerűen borítja egy oxidált galliumréteg, amely megakadályozza, hogy áramot vezessenek. A bőr finom nyomásra megtörik, és a részecskék újra egybefüggő filmréteggé állnak össze. Ez a módszer így azt is lehetővé teszi, hogy az áramkörök egyes részeit szelektíven lehessen aktiválni, az adott alkalmazási feladatnak megfelelően.

Rovatok