Index Vakbarát Hírportál

Az USA évtizedek óta figyelte a hívásokat

2015. április 9., csütörtök 13:15 | aznap frissítve

Az amerikai Drug Enforcement Administration (DEA) a Department of Justice (igazságügyi minisztérium) tudtával titkos, de masszív adatgyűjtő programot futtatott két évtizeden át: az USA Today információi szerint többmilliárdnyi felvételt, adatot gyűjtöttek be.

A tényről már tudni lehetett, de a gyakorlati dolgok csak most derültek ki. Az USA lényegében az összes nemzetközi telefonhívást lehallgatta, ami a 116, drogkereskedelemhez köthető országba irányult. A műveletben ma is hivatalban lévő hivatalnokok is részt vettek. A célországok idővel változtak, de Kanada, Mexikó és Közép-, illetve Dél-Amerika országai mindig rajta voltak.

A nyomozók arra használták a hívások adatait, hogy kövessék a drogkartellek elosztóhálózatait az USA-ban. Az ügynökök így felfedezhettek korábban ismeretlen kapcsolatokat, pénzügyeket intézőket. Arra is felhasználták az adatokat, hogy azonosítsák az 1995-ös Oklahoma City-i robbantás elkövetőit (kizárták a külföldieket).

Ez a program valószínűleg különálló az NSA adatgyűjtésétől, de a célja hasonló, akkor is, ha más ügynökség gyűjti be az adatokat. Az adatgyűjtést még 1992-ben, George H. W. Bush alatt indult, a megújított változatát 2013 augusztusában állították le. Az adatokat bírósági engedély nélkül gyűjtötték be.

Rovatok