Index Vakbarát Hírportál

Nyáron nyílik az első robothotel Japánban

2015. április 13., hétfő 11:48

Július 17-én fog megnyílni Japánban a világ első, 90 százalékban robotok által vezetett szállodája. A sasebói Huis Ten Bosch központban épülő hotelben az egyágyas szoba ára egy éjszakára 7000 jen (kb. 16 000 forint) lesz, a kétágyasokért nagyjából 20 000 forintot kérnek. 

A Henn na Hotelben (Különös Hotel) a robotokat a költségek csökkentése miatt alkalmazzák. A tervezők az energiatakarékos áramellátáshoz is azért ragaszkodtak, hogy alacsonyan tartsák az üzemeltetési díjakat. A hoteltulajdonos szerint az átalakításokkal nagyjából harmadára csökkenthetők az üzemeltetési költségek, így nyilván nem aggódik amiatt, hogy kudarcba fullad a vállalkozás.

A recepción a japán hölgynek látszó Kokoro Actroid androidjaival találkozhatnak a vendégek; a robotok japánul, kínaiul, koreaiul és angolul is beszélnek. A szálloda helyiségeit robotok fogják takarítani, és a csomagokat is gépek hurcolják a vendégek és a londiner helyett, csak ők nem forgatják a szemüket, ha nem kapnak jattot. A szobákhoz alapból nem adnak se kulcsot, se kártyát, mert a beléptetést egy arcfelismerő rendszer végzi, de aki nem szeretné, hogy lefotózzák, a recepción kérhet érintésmentes kártyát is.

A két épületből álló szállodakomplexum első felét még idén nyáron átadják. Kezdetben 72 szobával fogják várni a vendégeket, de ezt jövőre a duplájára bővítenék. Ha a túljelentkezés miatt nem lesz elég szoba, a szabad éjszakákat aukciókon fogják értékesíteni. A foglalások árát ilyenkor maximalizálni fogják; egy egyágyas szoba ára legfeljebb 14 000 jen, azaz 33 000 forint lehet.

Rovatok