Index Vakbarát Hírportál

A Nokia megvenné az Alcatelt

2015. április 14., kedd 11:18

A finn Nokia kedden bejelentette, hogy már régóta tárgyalnak a francia-amerikai riválisuk, az Alcatel felvásárlásáról. A hivatalos sajtóközleményben full mergert, vagyis teljes összeolvadást emlegetnek, de erre akkor kerül sor, ha a Nokia nyilvános ajánlatot tesz az Alcatel–Lucent felvásárlására.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy a Nokia az AlcatelLucent vezeték nélküli infrastruktúrájának felvásárlásáról beszélt. A két cég összeolvadásáról szóló pletykák már decemberben szárnyra kaptak, de a tárgyalások csak januárban kezdődtek meg. Azt a tárgyaló felek is megerősítették, hogy a felvásárlás nem eldöntött tény – a tárgyalások mostani szakaszában még nem lehet megmondani, hogy megegyeznek-e.

A tranzakció nagy előrelépés lenne a Nokiának, amivel jelentősen növelhetné a piaci részesedését. Az Alcatel–Lucent vezeték nélküli infrastruktúrája adja a cég bevételeinek 36 százalékát, évente 4,7 milliárd eurót. Egy ilyen megállapodással a Nokia a régi svéd riválisa, az Ericsson nyakára léphet, mivel jól jönne nekik, hogy az Alcatel a 4G és LTE mobilhálózati technológiák legnagyobb beszállítója.

Rovatok