Index Vakbarát Hírportál

Emlékeznek még a COCOM-listára? Készül az új kiadás

2015. április 15., szerda 11:34

Az Egyesült Államok a jövőben erélyesebben fog fellépni több ellenségesnek ítélt ország kormányával szemben. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtiltották, hogy az Intel, az Nvidia, az AMD, az IBM, illetve több, az Egyesült Államokban bejegyzett gyártó szuperszámítógéphez való alkatrészeket exportáljon Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe.

A határozatot egy korábbi bejelentés is megelőzte: a kormány közölte, hogy négy potenciális üzlet leállítására kötelezik az Intelt, ugyanis a kínai kormány a megrendelt Xeonokat állítólag olyan szuperszámítógépekbe építené, amelyek nukleáris robbanásokat szimulálnak. Az exporttilalomnak valószínűleg köze van ahhoz, hogy a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit listázó Top 500 egy Kínában gyártott gépet nevezett meg a világ legerősebb számítógépeként. A Tianhe–2 teljesítménye 32 petaflops, a gépbe 80 ezer Intel Xeon csipet építettek be.

A többi gyártóra vonatkozó tiltást ezután terjesztették ki, így Kínának nem csak az Intel termékeiről kell lemondania. Pakisztán és az Egyesült Arab Emírségek azért kerülhettek a listára, mert Kína tőlük is megpróbálhatja megszerezni a hardvereket, de az Egyesült Államok az említett két országra kiterjesztett exporttilalommal ezt is megakadályozná.

Az ügyben a gyártók hivatalosan nem nyilatkoznak. Annyit tudni, hogy az Egyesült Államok tiltása a konkrét hardverekre vonatkozik, de a licencelést nem akadályozza meg. Ennek megfelelően Kína akár építhet magának például IBM Power 8 architektúrára épülő saját processzorokat, illetve gyorsítóarchitektúrákat is licencelhetnek. Valószínűleg Kína ebben látja majd a megoldást, így nincs akadálya, hogy később saját processzorokat és platformokat állítsanak elő.

Rovatok