Index Vakbarát Hírportál

Először láttunk kiberalvilági leszámolást

2015. április 16., csütörtök 17:08

Tavaly agy kiberkém csoport adathalász emailt küldött, szokatlan precizitással: úgy nézett ki, mintha olyan címről jönne, amit a célszemély ismer, a csatolmány pedig malware-t telepített a gépen; eddig még megszokott a dolog, de a Kaspersky elemzése szerint a Hellsing csoportot ért támadás mögött nem kormányszervek által, ahogy ez lenni szokott, hanem a Naikon nevű riválisuk, Ázsia legnagyobb fejlett technikákat alkalmazó kiberbűnözői csoportja. 

A Naikon évek óta aktív, katonai, kormányzati vezetőket, diplomatákat, rendőröket támad a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Kambodzsában és Indonéziában. 

Pár héttel azután, hogy 2014-ben a Kaspersky Lab munkatársai megfigyelték, ahogy Naikon nevű kiberbűnözői banda megtámadta a Hellsing nevű riválisát, pont a Malaysia Airlines Flight 370 eltűnésének napján, március nyolcadikán a Naikon támadást indított politikai és katonai vezetők ellen, mindenkinek aki részt vett valamilyen formában a keresésben, adathalász-támadást indított. Mindent meg akartak tudni a keresésről.

A Hellsing ezzel szemben mindig megnézte kit támad: az eddigi vizsgálatok szerint eddig összesen húsz szervezetet fertőztek meg, válogatnak a célpontok között, csak néhány országot támadnak. Nem csoda, hogy zokon vették, hogy a Naikon támadása őket is eltalálta. A Hellsing viszont észnél volt: megvizsgálták a levelet, és nem ért célba a támadás. Viszont egyértelműen visszalőttek.

Az akció eredményeiről több nem technikai részletet nem tudni, viszont az biztos, hogy ez volt az első olyan támadás, amikor két magasan képzett hekkercsoport egymásnak esett.

Rovatok