Index Vakbarát Hírportál

Ha meghallja ezt a hangot, meneküljön

2015. április 16., csütörtök 17:05

Az észbontó, magas frekvenciás csipogás az utolsó hangeffekt, amit egy űrhajós szívesen hallana a Nemzetközi Űrállomáson. Az Európai Űrügynökséghez tartozó Columbus irányítóközpont feltöltött a Soundcloudra egy harminc másodpercen át tartó sivítást: ezt hallják az űrhajósok riadó esetén.

Ezt a hangeffektet csak életveszélyes vészhelyzetek esetén játsszák be; például akkor, ha hirtelen csökken a légnyomás az űrállomáson belül, vagy tűz üt ki az egyik modulban. Ilyen szerencsére ritkán fordul elő. Az ISS már 2000 óta működik, de a riasztó alig néhány alkalommal szólalt meg.

Valódi vészhelyzet esetén ilyenkor az űrhajósok a Szojuz modulokkal evakuálják az űrállomást, ahogy a süllyedő hajót a mentőcsónakokkal. Az űrhajósok jól ismerik a riasztás hangját – a féléves turnusok alatt gyakran hallhatják a próbariadókon –, de a többségük éles helyzetben sosem hallotta. A gyakorlatokat azért tartják, hogy az űrhajósok mindig felkészültek legyenek az állomás kiürítésére, de ezeknek az időpontját a földi irányítás mindig egyezteti a személyzettel.

Rovatok