Index Vakbarát Hírportál

Megint rekordott döntött a japán szupervonat

2015. április 21., kedd 18:01

A múlt héten még 589 km/h-s sebességgel száguldott a kísérleti maglev vonat Japánban, kedden pedig már több mint 600 km/h-val döntötte meg a saját maga által felállított világrekordot. A szupervonat egész pontosan 603 km/h-val repesztett a Fuji lábainál, írja a BBC.

A maglev egyébként a lebegő mágnesvasút angol kifejezés rövidítése. A technikát ugyan már több mint negyven éve kipróbáltak a németek, de az iszonyú költségek miatt idáig csak egyetlen helyen, Kínában van közforgalomban, ahol egy 30 kilométeres szakaszon közlekedik a sanghaji repülőtér és a város között.

A tervek szerint a maglevet Japánban 2027-től használhatjuk majd, ahol Tokiót fogja összekötni Nagoyával. A 280 kilométeres távot mintegy 40 perc alatt tenné meg, még úgy is, hogy a közforgalomban 505 km/h-ra korlátoznák a sebességét. 2045-től pedig már Tokió és Oszaka között is száguldozhat a maglev, a két nagyváros közti menetidő így csupán egyórás lesz majd.

Csak a komolytalan összehasonlítás kedvéért: egy ilyen vonat, végig a csúcssebességen haladva Budapestről 10 perc 40 másodperc alatt érne Siófokra. Persze (csak egy kicsivel) reálisabban számolva, gyorsítást, lassítást, miegymást beleszámolva egy bő negyedórára is szükség lenne

latolgattunk korábban.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a maglev a Déli pályudvar és Siófok közötti távot közel tizenháromszor gyorsabban tenné meg, mint egy átlagos, másodosztályú MÁV-os szerelvény – már ha nem számoljuk az átszállási időt, ami azért igénybe vehet néhány percet.

A japán miniszterelnök, Abe Sinzó vasárnap az Egyesült Államokba látogat, ahol egy New York és Washington között közlekedő gyorsvasút építését tervezik.

Rovatok