Index Vakbarát Hírportál

Ez nem antik urna, hanem az első nyomtatott űrhajóalkatrész

2015. április 22., szerda 15:55

A képen látható vázaszerű valami az első valós méretű, használható alkatrész, amelyet a NASA teljes egészében 3d nyomtatóval állított elő. Rézből készült, és a rakéták motorjában az égéstér bélelésére fogják használni.

Ránézésre elég egyszerű alkatrészről van szó, pedig valójában úgy kellett kialakítani, hogy két-háromezer Celsius fokos hőt is kibírjon. Hogy ne olvadjon meg a papírvékony rézfal a belsejében forró hőtől, a belső fal külső oldalán az abszolút nulla fok közelire hűtött gázokat keringetnek. Ehhez a külső és a belső falréteg közé több mint kétszáz, komplex kialakítású csatornát kell építeni, amelyek a gázokat áramoltatják.

Az alkatrész lézeres szinterezéssel készült. Tíz nap és tizennyolc óra alatt 8255 rétegnyi rézport olvasztottak össze egyesével, egy lézersugárral. A rézbetét nikkelötvözetből fog borítást kapni, és még idén tesztelik majd a hőállóságát. Ha minden jól megy, és űrutazásra alkalmasnak találják, akkor a technológia az eddigieknél jelentősen olcsóbb űralkatrész-gyártást tehet lehetővé.

Rovatok