Index Vakbarát Hírportál

Napi 53 966 666 666 forintnyi bevétele volt, de ezzel csalódást okozott. Mi az?

2015. április 23., csütörtök 22:58

Vigyázat, alábbi cikkünkben irdatlan nagy számok következnek.

A Portfolio.hu beszámolója szerint közzétette első negyedéves gyorsjelentését az IT-szektor két amerikai óriásvállalat, a Google és a Microsoft.

4 856 900 000 000

Forintban, aktuális árfolyamon számolva nagyjából ennyi volt a Google bevétele. Dollárban ez 17,2 millárd, nagyjából 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban (15,4 milliárd). És egyébként nagyjából annyi, mint a teljes magyar gazdaság kéthavi teljesítménye.

És, ahogy a címben is írtuk, nagyjából napi 54 milliárd forintnak felel meg. Vagyis nagyjából egy nap alatt volt a keresőóriásnak annyi bevétele, amennyit a kormány aktuálisan a budapesti tömegközlekedés adósságainak átvállalására költ (52,3 milliárd).

És mit gondol, elégedettek ezzel az elemzők?

Nem, nem azok.

Idéznék a Portfoliót:

Bizonyos tételekkel megszűrve, a bevételek elmaradtak az elemzői konszenzustól. Az egy részvényre jutó nyeresége pedig 6,57 dollár volt, ami szintén rosszabb a 6,61 dolláros elemzői konszenzusnál.

Mondjuk a tőzsdén nem csak elemzők vásárolnak, talán ez az oka, hogy

a kezdeti árfolyamreakció a zárás utáni kereskedésben pozitív volt

a részvény ára 1,4 százalékkal ment feljebb.

A Portfolió szerint „a Microsoft ezzel szemben szép számokkal örvendeztette meg a befektetőket”. Hogy ez mit jelent? „A társaság mind a bevételek, mind a nyereség tekintetében kedvezőbb számokat közölt az elemzői várakozásoknál”, többek között azt, hogy az egy részvényre jutó nyeresége 61 cent lett az 51 centes elemzői várakozásokkal szemben.

A cég egyébként a várt 21,1 milliárd dollár helyett 21,7 milliárd dolláros bevételt ért el. Ez

6 106 000 000 000

forintnak felel meg, ami az éves magyar GDP-nek nagyjából 20 százaléka – vagyis annyi, amennyit körülbelül két és fél hónap alatt állított elő a magyar nemzetgazdaság. Ez megközelítőleg napi 68 milliárd forintot jelent – ennyi vagyont sikerült egyébként lefoglalni a Buda-Cash-nél.

Rovatok