Index Vakbarát Hírportál

Minden alá Windows 10-et tesznek

2015. április 30., csütörtök 11:55

Számítógépként használhatjuk a Windows 10-es telefonunkat, Androidra és iOS-re megírt programokat tudunk futtatni, az Outlook pedig appokat futtató platformmá válik - többek közt ezeket jelentette be a Microsoft a szerdán megnyílt fejlesztői konferencián, a Builden.

A Microsoftnak öt év kellett a Windows Phone 7 bemutatása után ahhoz, hogy az okostelefonok piacán végre utolérje a többieket, bár ez most még nem a piaci részesedésében mutatkozik meg, hanem csak a Windows 10 műszaki fejlettségében.  A fejlesztőknek megrendezett Build 2015 konferencia egyik fontos bejelentése, hogy a Windows 10-et futtató okostelefonok számítógépként is működnek majd, ha a mobilt egy hdmi kábellel rákötjük egy kijelzőre, és kötünk rá egeret meg billentyűzetet is. 

Az univerzális alkalmazások felismerik a kijelzőméret és a kezelőszervek változásait, és ehhez igazítják a kezelőfelületet. Persze a telefonokra ezután sem tudunk hagyományos asztali programokat feltelepíteni. 

A szoftveres kínálat azonban így is drámaian megnőhet, mert a Microsoft nagyon egyszerűvé teszi azt a folyamatot, amivel az Androidra és iOS-re megírt appokat át lehet csomagolni, hogy Windows 10-en is fussanak. Ez nem olyan egyszerű, mintha az Androidra kiadott .apk fájlokat tudnánk telepíteni, ahogy a Blackberry esetében működik, de így is jól járunk, mert több és jobb appok lesznek Windowsra. A Microsoft kiad egy segédeszközt is, amivel az iOS-re megírt appokat automatikusan, minimális munkával át lehet majd konvertálni Windows 10-en futó alkalmazássá. 

Bővíthető minden

Elkészült a Windows 10 tesztváltozatának új verziója is, amit az Insider Preview programban résztvevők tudnak letölteni. Ebben frissítették a Cortana nevű személyi asszisztenst, amely most már mindig aktiválódni fog, ha elkezdünk begépelni valamit, miközben meg van nyitva előttünk a start menü. A hangfelismerő algoritmusok által meghajtott Bing kereső több kérdésre tud válaszolni, mint eddig. A Windows grafikus interfészét is feltuningolták, megint elérhető a Windows 7 Aero dizájn.

A Windows új böngészője, ami eddig Sparten kódnéven futott, mostantól az Edge nevet viseli, és a logója nagyon hasonlít az Internet Explorerére. Vagy a Sonicra. A böngésző kiterjesztéseket is támogat, és a fejlesztők néhány apróbb módosítással át tudják ültetni az Edge-re a korábban Firefoxra vagy Chrome-ra kiadott bővítményeiket. 

Úgy látszik a Microsoft nagyon szeretné, ha még mindig platformként tekintenének a termékeire, mert hasonló bővítési lehetőséget épít az Office-ba és az Outlookba is. Ez azt jelenti, hogy akár az Outlook beépített naptárával is képesek leszünk egy adott időpontra taxit hívni (vagy Ubert), a névjegyalbumba pedig be tudjuk kötni a Linkedinről származó extra információkat. Amennyiben a példában szereplő cégek fejlesztenek bővítményeket az Outlookhoz.

Hologram a világ

A HoloLens januári bemutatója óta most először kapunk újabb információkat a kiterjesztett valóságot megjelenítő szemüvegről. Ezen az eszközön is futnak majd az univerzális appok, és a HoloLens felismerése után a megfelelő grafikus kezelőfelületet fogják megjeleníteni. Az appokat el tudjuk majd mozgatni: vagy egy előttünk álló tárgy felületére tűzhetjük rá a grafikus menüket, vagy hagyhatjuk azokat szabadon lebegni, abba a sarokba húzva, ahol a legkevésbé zavarnak.

Rovatok