Index Vakbarát Hírportál

A Firefox kettévágja a webet

2015. május 4., hétfő 11:36

A hivatalos blogban a múlt hét végén jelentette be Richard Barnes, a Firefox biztonsági vezetője, hogy hosszas előkészítő folyamat után megkezdik azt a kampányt, melynek célja, hogy kiszorítsák a világhálóról a kevésbé biztonságos oldalakat – írja az ITCafé. Röviden: a biztonságosnak tekintett, titkosítást használó HTTPS-t alkalmazó oldalakat előnyben részesítik a több szempontból is sérülékenynek tartott, egyszerű HTTP protokollt használókkal szemben.

A bejegyzés szerint egy lassú és fokozatos átállásról van szó, hogy a webfejlesztőket rákényszerítsék a biztonságos protokoll alkalmazására.

Barnes közli, hogy egyelőre két fő lépést terveznek: konzultáció után meghatároznak egy dátumot, melytől kezdve a Firefox új eszközei (pl. hardvertámogatás) a HTTP-t használó oldalakon nem lesznek elérhetőek, illetve elindítanak egy folyamatot, amelynek során megszüntetik a HTTP-t használó oldalak hozzáférését a böngésző egyéb eszközeihez is, különös tekintettel azokra, amelyek használata titkosítás nélkül kockázatos a felhasználók számára. Ez utóbbi sok oldalnál okozhat problémát, ezért fokozatosságot és körültekintést ígérnek.

A tervek jelenleg ismert részleteiről a Mozilla közzétett egy FAQ-ot, ahol a webfejlesztők részéről felmerülő kérdésekre igyekeznek válaszolni.

Rovatok