Index Vakbarát Hírportál

Így lőjük fel a fájlokat a felhőbe

2015. május 4., hétfő 21:11

A Marsról lenyűgöző fényképeket tudunk hazaküldeni a Földre, de amikor adatokat kéne átmozgatni egyik számítógépről a másikra, a bitek gyakran megakadnak. Ez csak egy probléma a sok közül, amit egy felhőalapú tárhellyel tudunk a legegyszerűbben megoldani. Megnéztük, hogy mit nyújt most a Google, a Microsoft, az Apple, és a többiek.

A legnagyobb online tárhelyszolgáltatók közt akkora verseny van, hogy folyamatosan növelik a rendelkezésünkre álló tárhelyet. Mostanra eljutottunk arra a szintre, hogy az Amazonnál végtelen mennyiségű fotót és 5 GB egyéb fájlt tárolhatunk évi 60 dollárért, a Dropbox évente egy 100 dollárért ad 1 terabájtot, a Microsofttól pedig egy kicsivel olcsóbban kapunk 1 terás Onedrive-tárolót, és kapunk mellé egy Office licencet is. Az aktuális árakat látva már felmerül a kérdés, hogy 

tényleg usb-kábelekkel, particionálással és formázással, szektorhibákkal és töredezettség-mentesítéssel akarunk szívni egész életünkben?

A felhőalapú adattárolás akkor vált igazán aktuálissá, amikor bejöttek a ssd-k, és a laptopjainkban feláldoztuk a tárkapacitást a sebesség oltárán. Eközben az okostelefon lett a legfontosabb digitális eszközünk, és ebben is szűk hellyel kell gazdálkodni.

A felhő nem csak egy dolgot old meg.

Rendkívül változatosak a felhőszolgáltatások, a szolgáltatásokban nagy eltérések vannak, ami az alábbi táblázatunkból is kiderül. Amikor telefonról csatlakozunk a felhőre, talán az a legfontosabb, hogy a fényképeinkről mindig készüljön biztonsági mentés. A számítógép esetében az lehet hasznos, ha dokumentumokról, vagy akár az egész rendszerről biztonsági másolat készül, hogy egy esetleges meghibásodás esetén könnyen helyre tudjuk állítani a korábbi állapotot.

Vannak egy-egy témára speciálizált szolgáltatók is, mint a fotóinkat tároló Flickr, az Adobe tervezőszoftvereivel összekötött Creative Cloud, vagy a fényképészeknek kínált Canon Irista - profiknak valók, az általános fájlkezelési gondunkat nem oldják meg. A biztonságos adattárolásban pedig a magyar Tresorit a nyerő választás; aki kényes ügyféladatokkal dolgozik, az biztosan szeretné titkosítva, komoly védelem mögött tárolni a fájljait.        

   Onedrive Google Drive Dropbox Amazon Cloud iCloud Box Mega
Ingyenes méret 15 GB 15 GB 2 GB - 5 GB 10 GB 50 GB
Ingyen bővíthető? igen nem igen nem nem nem nem
Kisebb tárhely 100 GB $2/hó 100 GB
$2/hó
- - 200 GB
$4/hó
100 GB
$10
500 GB
10€/hó
1 terabájt $7/hó $10/hó $10/hó - $20/hó   - -
2 TB
20€/hó
Korlátlan tárhely Kérni lehet
ide kattintva 
- - $12/év fotóknak
$60/év minden fájl
(az USA-ban)
- Minimum
3 előfizetés
-
Legnagyobb
fájlméret
10 GB 5 TB   Appokkal
nincs limit  
2 GB, asztali appnál 
nincs limit 
15 GB   ingyen 250 MB
előfizetve 5 GB
-
Automatikus
képfeltöltés
  van van   van     van   van   nincs   van
Támogatott
rendszerek
Windows, Mac,
Android, iOS,
Windows Phone 
Windows, Mac, 
Android, iOS
Windows, Mac, 
Android, iOS,
Blackberry, Linux,
Kindle Fire,
Windows Phone
  
Windows, Mac, 
Android, iOS,
Kindle Fire
Mac, iOS
Windows 
Windows, Mac, 
Android, iOS, Blackberry
Windows, Mac,
Linux
Android, iOS,
Windows Phone, Blackberry
                       

A felhőtárhelyek használatában az okozhat némi kavarodást, ha platformot váltunk (mondjuk Macről Windows 8.1-re, vagy Androidról iOS-re), mert az új rendszeren máshová lesznek elmentve a fájljaink. Le kell tölteni a kliens alkalmazást, amivel módosíthatjuk az automatikus mentés helyét. A mobilgyártók sem következetesek. A Samsung az egyik évben 48 GB Dropbox tárhelyet adott ajándékba a csúcsmobiljához, az idei modellhez azonban már 100 GB Onedrive-tárhely jár. Mivel ezek az ajándékok időkorlátosak, egyszer csak azzal fogunk szembesülni, hogy lejár a kiegészítő csomag, és a korábbi bővített tárhelyet nem tudjuk többé kihasználni.

Nem kell kétségbe esni! A fájlokat viszonylag egyszerűen át tudjuk mozgatni egyik helyről a másikra. A legolcsóbb megoldás az, ha a régi tárhelyről mindent fájlt leszinkronizálunk a számítógépünkre, egy olyan mappába, amit utána az új felhőszolgáltatónknál is felveszünk a szinkronizálandó mappák közé. Hátránya, hogy bekapcsolva kell tartani a gépet, rendelkezésre kell állnia a szabad helynek, és napokig eltarthat, amíg minden a helyére kerül.

Drágább és profibb megoldást a Cloud HQ nevű szolgáltatás, amit beépülő appként is lementhetünk a Chrome böngészőbe. Az ingyenes változat annyit ér, mint halottnak a csók: ötven fájlra és 2 GB-os összméretre korlátozódik a fájlok mozgatása, ráadásul csak két fiókot tudunk összekötni. Havi 10 dollárért azonban a legtöbb személyes tárhelyszolgáltatótól 1-1 fiókot be tudunk kötni, és három szinkronizálási párt tudunk beállítani, havi 12 dollárért pedig akár tízet is.  

Onedrive

A Microsoft éppen megújul, ami azt jelenti, hogy a szoftvercég egyre inkább felhőszolgáltatóvá válik. Persze az ajánlatait még mindig szoftver mellé csomagolja: az Office 365 személyes előfizetésével évente 21 ezer forintért kapunk egy licencet, amit egy számítógépre és egy tabletre telepíthetünk fel, emellé adnak nekünk 1 terabájt  Onedrive tárhelyet, és havonta 60 perc Skype-hívást. A Microsoft helyi képviselete is megerősítette nekünk, hogy minden ajánlatukkal, legyen az hardver vagy szoftver, a felhőszolgáltatásukat akarják népszerűvé tenni.

Google Drive

A Gmaillel kezdődött, azután a Dokumentumok csomaggal folytatódott a Google felhőtárhelyének története. A Google a nála tárolt adatok alapján próbálja pontosítani, hogy milyen hirdetések érdekelhetnek minket; ha ez nem lenne, akkor nem lenne pénze arra, hogy ingyenes szolgáltatásokat nyújtson nekünk. A keresőcég nem kimondottan a szinkronizálás híve, a szolgáltatásaiban inkább arra törekszik, hogy a felhasználók mindent az interneten, az ő rendszerében tároljanak, mentsenek el és nyissanak meg.  

Dropbox

A legismertebb független cég az iparágban, jó időzítéssel indította el a szolgáltatását, amikor az még újdonságnak számított. Ügyes alkalmazásokkal teszi egyszerűvé a fájlok mozgatását, szinte mindegyik számítógépes és mobilos platformon elérhető. Talán az egyetlen olyan szereplő, aki pusztán a tárhelyszolgáltatásban érdekelt, és nem hardvert, szoftvert, hirdetést vagy más egyebet akar eladni nekünk.

Amazon 

Az amerikai kereskedőcég meglepő módon lépett be a felhőszolgáltatásba. Jeff Bezos, a cégvezér már 2006-ban rájött, hogy ultramodern hardver kell a rendszereik futtatásához, és ami jó nekik, azt bizony jó lesz másnak is. Így született meg a számítási felhőjük és az adattároló rendszerük, amelyek szédületes sebességgel bővülnek; 2012-ben az internet 1 százaléka az Amazon rendszerein futott. Most az Amazon elképesztő összegeket fektet az infrastruktúrába, a jövőbeni megtérülésben bízva.

iCloud

Az Apple egy óriási pénzhegyen ül, de időként fogja magát, és kiránt maga alól pár milliárd dollárt befektetésekre.  Most éppen Európában költ el kétmilliárdot adatközpontokra, amiket Írországban és Dániában fognak felépíteni. Mivel az Apple a saját hardvereit akarja eladni, a legtöbb szolgáltatást a saját platformjain nyújtja. Mac gépeken és iPaden vagy iPhone-on biztonsági mentést készíthetünk, automatikusan feltölthetjük a fotóinkat és doksijainkat az iCloudba.

Box

Bizonyos szempontból kilóg a nagy szolgáltatók sorából a Box, mert ők elsősorban üzleti felhasználókra fókuszálnak, ajánlataik zöme nekik szól. Mégis, időnként előfordul, hogy tőlük kapunk ingyenes tárhelyet  egy új okostelefon megvásárlásakor.

Mi alapján válasszuk ki a legjobb tárhelyszolgáltatót? Érdemes abból kiindulni, hogy melyik platformot használjuk a legaktívabban. Aki Windowst vagy Windows Phone-t használ, annak érdemes a Onedrive-ra menteni a fájlokat, a Chromebookhoz a Google Drive passzol, az Apple eszközeiből pedig iCloud tárhellyel tudjuk kihozni a legtöbbet.

A különböző típusú eszközökhöz, ha a tárhelyen kívül semmi csilivili extrára nincs szükségünk, a Dropbox az ideális.

Rovatok