Index Vakbarát Hírportál

Az Országház is bejárható Street View-val

2015. május 5., kedd 12:18

Mától az Országház épülete is bejárható a Google utcanézetével, a Street View-val. Turisták elől elzárt helyiségekbe is bepillanthatnak  az internetezők, olyan helyekre, ahol Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások voltak a múltban.A magyar Országház olyan híres épületek mellé került fel a programba, mint mint az Amerikai Egyesült Államokból a Fehér Ház, vagy a londoni Downing Street 10.

A fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából hatvan klogrammot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával, ezt a termeken lassan áttolva készítették el a Street View-fotókat.

Az Országház alapterülete 2,5 focipálya nagyságú, 18 ezer négyzetméter, térfogata 473 ezer köbméter, belsejében ötven ötemeletes lakóház férne el. 29 kapun keresztül lehet bejutni az épületbe, bent  10 belső világítóudvar, 13 lift és 200 iroda található.  A Házban futó vörös színű szőnyeg 2,5 km.

A Street View-val elérhetőek az Országház kevesek által látható folyosói, az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszíne, a Delegációs terem, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terem és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy terem is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál.

A fenti interaktív képen körbejárható az Országház.

Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnok teljes díszkivilágításban látható, a Google munkatársai lefényképezték ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is.

Rovatok