Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentés biturbó: ingyen fűtésért tartson szervert!

2015. május 5., kedd 15:24

Ez az igazi rezsicsökkentés: a lakástulajdonosok úgy faraghatnak le a fűtésszámlából, ha adatközponttá alakítják a nappalijukat. Holland, francia és német startupok újragondolnák az adatközpontok modelljét, és kifejezetten az emberek otthonaiba raknának nagy teljesítményű számítógépeket, ahelyett, hogy külön épületeket hoznának létre és tartanának fenn erre. 

A szerverek által felfűtött levegőt a lakások fűtésére használnák: ez a meleg levegő az adatközpontokban felesleges, ezért kifejezetten hűteni kell azokat. A tesztek már el is kezdődtek, a Eneco, Hollandia második legnagyobb közműszolgáltatója öt otthonban telepít szervereket, amiket radiátorként is használnak majd. 

A szerverek által használt áramot a szerverek üzemeltetői fizetik, a keletkezett hő viszont az otthon tulajdonosáé. A startupok szerint ez 50 százalékkal olcsóbb üzemeltetést jelent a szerverek tulajdonosainak, mintha speciális épületbe szállítanék a gépet, a lakástulajoknak pedig 440 dollárt spórolhat évente.

A megoldás persze biztonsági kérdéseket is felvet, az adatközpontok őrzöttek, hűtöttek, zártak, speciális oltóberendezéssel felszerelt teremben vannak. A felhasználók pedig akár hozzá is nyúlhatnának a gépekhez ennél a megoldásnál, de ezt a gépek állítólag jelzik, az adatok pedig titkosította és elosztottak.


Arról nem szólnak a megoldások, mi értelme van ennek nyáron, azt viszont megoldották, hogy legyen fűtés akkor is, ha nincs feladata a szervernek: valamilyen számítást mindig végezni fognak vele, hogy termeljen hőt. 

Rovatok