Index Vakbarát Hírportál

Szingapúr miniszterelnöke előtt leborultak a programozók

2015. május 5., kedd 19:51

A világ programozóinak körében jelenleg Szingapúr miniszterelnöke, Li Hszien Lung talán a legnépszerűbb politikus. Lung ezt nem valamilyen netsemlegességi törvénnyel vagy más politikai lépéssel érte el, hanem egy egyszerű Facebook-bejegyzéssel, amiben megmutatta egy korábbi programja forráskódját.

Lung ugyanis a Cambridge-en végzett matematika és informatika szakon. Sőt, matematika szakon évfolyamelső volt, és elnyerte a Senior Wrangler címet, amit csak kevesen. És azt is érdemes még megjegyezni, hogy egyik tanára a kiváló magyar matematikus, Bollobás Béla volt.

Mindezért a miniszterelnöknek nem okozott gondot, hogy pár éve a nem éppen kezdők által használt C++ nyelvben összedobjon egy sudokumegoldó algoritmust. A miniszterelnök egy induló informatikai kormánystratégia kapcsán osztotta meg profilján a forráskódot, és arra is megkérte olvasóit, hogy ha találnak valamilyen bugot, bátran jelezzék.

Több ezer válasz érkezett a világ minden tájáról, de nem hibákról; szinte mindenki dicsérte Lung képességeit. Több, az IT-szektorban dolgozó kommentelő is úgy fogalmazott, hogy a saját főnökük nem tud így programozni.

Szingapúr egyébként a világ egyik legfejlettebb országa, mind az egy főre jutó számítógépeket, mint az internetpenetrációt és -sebességet tekintve.

Rovatok