Index Vakbarát Hírportál

Az Apple az ön DNS-ét akarja

2015. május 7., csütörtök 12:02

Idén elég nagyot robbant az Apple ResearchKit nevű alkalmazása, amivel az Iphone-felhasználók tudományos kutatásokban is részt vehetnek, a tudósok pedig több ezer ujjlenyomatot, mintát gyűjthetnek be olyan sebességgel, amire korábban nem volt példa.

Most a University of California, San Francisco és a Mount Sinai Hospital, New York City olyan Iphone-alkalmazást adnak ki, amivel genetikai kutatásokhoz szerezhetnek embereket. A résztvevők a DNS-ükből küldenek majd mintákat, hogy a kutatók jobban megérthessék, egyes betegségek hogy függnek össze a genetikával.

A kutatók eléggé biztosak benne, hogy a legtöbb betegségnek van valamilyen genetikai összetevője, egyelőre nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen genetikai mutációk járulnak hozzá az esélyekhez. Ehhez kell rengeteg adat, ebben segíthet most az iphone-os program.

A tanulmányok különlegessége, hogy az Apple hivatalosan is elfogadja őket, saját testületük vizsgálja majd meg, hogy kaphatnak-e adatokat. A tanulmányok a koraszülés okait kutatják majd, ha a résztvevők jelentkeznek a vizsgálatokra, az Apple speciális eszközt küld majd nekik, amivel elküldhetik majd DNS-mintájukat a kutatóknak. 

Rovatok