Index Vakbarát Hírportál

Megint kimondták: illegálisan gyűjtött adatokat az NSA

2015. május 7., csütörtök 18:21

Kimondta egy amerikai bíróság, hogy az ország Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) nem kapott megfelelő felhatalmazást arra, hogy nagy mennyiségben metaadatokat gyűjtsön magánemberek telefonhívásairól. A döntés az évek óta húzódó NSA-botrány legújabb állomása. 

Az Egyesült Államok második körzeti fellebbviteli bírósága egy 2013. decemberi döntést bírált felül a mostani határozattal. Akkor William Pauley manhattani kerületi bíró utasította el az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) beadványát, amely szerint a az NSA gyakorlata alkotmányellenes volt.

Az új ítélet azonban nem azt mondta ki, hogy a lehallgatás valóban az amerikai alkotmányba ütközik. Gerard Lynch bíró csak azt állapította meg, hogy egy ilyen kiterjedt nemzetbiztonsági akcióhoz mindenképpen a Kongresszus határozott és egyértelmű felhatalmazására van szükség, márpedig ez nem történt meg. Lynch ezért újratárgyalásra visszaküldte az ügyet a beadványt korábban elutasító Pauley bíróhoz.

 Az ügynökség kétes lehallgatási gyakorlatát Edward Snowden hozta nyilvánosságra 2013 nyarán, és azóta is időközönként újabb részleteket hoz nyilvánosságra.

Rovatok