Index Vakbarát Hírportál

Én vagyok a CNN

2015. május 8., péntek 11:58

Régen a fontos dolgokról úgy szerzett tudomást az ember, hogy másnap elolvasta az újságban, vagy ha szerencséje volt, még aznap este megnézte a híradóban. Aztán a dolgok kicsit felgyorsultak. 9/11-et a világ már élőben nézte a CNN-en a tévében. Az arab tavaszt tíz évvel később YouTube-on, Twitteren, Facebookon követtük az interneten. Hogy mi lesz a következő világméretű bréking nyúz, amivel szintet lép a médiafogyasztás módja és sebessége, azt még nem tudjuk, de hogy hová lépünk, arra van egy tippünk. Amit alátámaszt többek között pár összedőlt ház New Yorkban, az évszázad bokszmeccse és egy gyönyörű napfelkelte a San Franciscó-i öböl felett.

Ember gázrobbanásnak még sosem örült úgy, mint a Periscope nevű app készítői március végén, amikor New York belvárosában összedőlt és kigyulladt egy ötemeletes épület. Az alkalmazás előző nap került fel az App Store kínálatába, a manhattani járókelők pedig másodpercekkel a robbanás után kezdték el használni ott helyben. A Periscope streamjein bőven előbb lehetett látni, mi történt a helyszínen, mint hogy a tűzoltók vagy a tévékamerák odaértek volna – az emberek pedig megbabonázva nézték a telefonjaikon, mit lát az, aki méterekre áll a lángoló háztól. Pár héttel később a baltimore-i zavargásokat a Meerkat nevű appon keresztül közvetítették az utcáról, élő egyenesben a tüntetők. Aztán eljött az évszázad bokszmeccseként beharangozott Mayweather–Pacquiao-derbi, amit az HBO száz dollárért elérhető közvetítése helyett már százezrek nézték valaki más okostelefonjának a kameráján át. A képminőség pocsék volt, a hangulat óriási.

A Meerkatet eddigre már 12 millió dollárral tömték ki befektetők, a Periscope-ot pedig 100 millióért vásárolta fel a Twitter, még mielőtt a nagy médiacégek annyit tudtak volna kinyögni, hogy de hát kérem, ez pofátlan és nagyüzemi kalózkodás. Örökre megváltozik az internet – lelkendezett a Next Web az appok üstökösszerű karrierjén. Megnéztem a meccset, és a jövőt láttam – így a Mashable, és azóta is visszhangozza az online techsajtó.

De mi is pontosan ez az okostelefonos-streamelős trend, mi annyira újszerű és forradalmi benne, és egyáltalán, hogyan működik az egész?

Egy szurikáta okostelefonnal

A Periscope és a Meerkat borzasztó egyszerűen működik, nagyjából azt csinálja, mint a Skype videotelefon-funkciója, csak éppen a telefon kamerájának a képét nemcsak a beszélgetőpartnerünknek közvetíti, hanem az összes twitteres követőnknek, vagy akár mindenkinek, aki kíváncsi rá. Kicsit olyan a dolog, mint a Twitch, csak éppen nem azt sugározzuk a nézőinknek, ami a számítógépünk képernyőjén, vagy a webkameránk előtt történik, hanem azt, amit a telefonunk lát. A százdolláros bokszmeccsközvetítést így egyszerűen a tévé elé tett okostelefonokon át nézték tízezrek (de akadt, aki Vegasból, a ring mellől), a lángba borult baltimore-i utcákat meg a helyiek telefonjain keresztül. A kép és a hang minősége persze rettenetes, cserébe tényleg ott vagyunk az események sűrűjében, ami egészen egyedi élményt ad. Tényleg ott vagyunk, élőben csetelhetünk az alkalmi operatőrrel vagy a többi nézővel.

És mit nézhetünk a Periscope-on és a Meerkaten, amikor éppen nem a tévés hírcsatornák helyét veszik át, sokkal gyorsabb, közvetlenebb és több kameraállásos produkciókkal? Tíz perc véletlenszerű appnyomkodás alatt belenéztünk többek között

Na és a Ustream?

A streamelős appok lavinaszerű sikere többek között azért is érdekes és meglepő, mert amit tudnak, azt egy ideje tudja már az egyik leghíresebb magyar startup, a Ustream is. Sőt, valójában sokkal többet is azoknál, hiszen a mobilos streameket náluk pécén is lehet nézni, beágyazni és hasonlók. Megkérdeztük a Ustream alapítóját és technológiai igazgatóját, mit szól a Meerkathez és a Periscope-hoz.

„Egyelőre nem látjuk, hogy a két app milyen jövő elé néz, mindenesetre a belépőjük megmozgatta a piacot és a közbeszédet egyaránt. A Ustream SaaS (software as a service) üzleti modellje már stabil lábakon áll, egy-egy új termék megjelenése miatt nem váltunk stratégiát. Mindemellett a rendelkezésre álló, saját fejlesztésű technológiánk alkalmas arra, hogy ebben a szegmensben is megmérettesse magát, ezért megnyitjuk szolgáltatásunkat a mobilfejlesztők előtt. Az új API-k és a kapcsolódó SDK segítségével bárki készíthet Ustream közvetítésre alkalmas applikációt" – mondta Fehér Gyula, amit mi úgy értékelünk, hogy a Ustream felveszi a kesztyűt.

A dolog meghökkentően szórakoztató és addiktív, annak ellenére, hogy az esetek nagyon nagy részében totálisan értelmetlen. Hiszen alapvetően kit érdekel egy török egyetemi előadás vagy egy éttermi konyha mindennapi élete? A potenciál viszont óriási a technológiában, nagyjából ahhoz fogható, ami a fotózásban történt azzal, hogy mindenkinek ott a kamera a telefonjában a zsebében. Nem csoda, hogy mindkét app erősen kötődik a Twitterhez – állandó, teljesen érdektelen zaj, de amikor valami fontos történik, a lehető leggyorsabb információs csatornává változik.

Legyen ön is CNN!

Baltimore és a bokszmeccs megmutatta, hogy miben rejlik a Meerkat/Periscope ereje: ha a világon bárhol bármi érdekes történik, és ott van legalább egy ember okostelefonnal, az azt jelenti, hogy a világon mindenki ott van, aki csak ott akar lenni. Legyen az tüntetés, koncert, egy katasztrófa vagy bűntény helyszíne, filmforgatás, egzotikus turistaparadicsom, kocsma, egy izgalmas munkahely, bármi. Egészen új szinten kerülünk közel az eseményekhez, a tartalom szűretlen, nyers és garantáltan eredeti. Ha úgy adódik, a CNN kamerája lesz az egyszeri felhasználó telefonjából, vagy az MTV-é, a NatGeóé, az ESPN-é, attól függ, mi kerül éppen a szeme elé. A felnőttcsatornákról nem is beszélve, mert hát az is jól látható, hogy a pornóbiznisz is könnyen megtalálhatja a számítását a dologgal.

A reakcióidő és a spontaneitás mellett okostelefonos stream nagy előnye még a tévéhez képest, hogy közösségi élménnyé teszi azt, amit közvetít. A sportközvetítéseknél maradva: a BL-döntőt vagy a Super Bowlt lehet a tévében nézni – vagy lehet egy drukker telefonján keresztül egyenesen a B-középből. És ez az élmény simán érhet annyit, mint a szakkommentár, a szuperközeli lassítások és visszajátszások. A Periscope-nak már most vannak sztárjai – és belegondolni is durva, hogy mi lesz itt, ha felfedezik maguknak a Kardashian- vagy King of Instagram-kaliberű internetes trashcelebek.

Bárhonnan bárki bármit

Hogy a streamelős appok az új tévés újságírás, azt persze nagy bátorság lenne kijelenteni, elvégre a Twitter és a Facebook sem nyírta ki az online médiát, csak megváltoztatta (sőt, még mindig létezik papíralapú sajtó, annak ellenére, hogy azt már tényleg vagy 10-15 éve folyamatosan megöli az online). A Meerkat és a Periscope minden eddiginél közelebb hozza a tartalom előállítóját a fogyasztójához, és ezt biztosan fel fogja használni az online média is. Hiszen maga a streamelés nem új dolog, csak most ért el oda az okostelefonok és a mobilnet fejlődése, hogy bárki bárhonnan bármikor egyszerűen adhat videós közvetítést.

A „bárhonnan bármikor” rész jelentőségét már nagyjából megmutatta Baltimore és a bokszmeccs, de legalább ilyen fontos a „bárki” is. Miért nézném a telefonomon azt, hogy bárki reggelizik? Ez senkit nem érdekel. Na és ha valaki reggelizik? Mondjuk Madonna, Arnold Schwarzenegger, Jamie Oliver, Roger Federer vagy Michael Bloomberg? A világ hírességei rettenetes sebességgel csapnak le a streamelős appokra, a felsoroltaknak már mind van saját Meerkat- vagy Periscope-csatornájuk (és még egy csomó más celebnek, itt egy hosszabb lista). Az amerikai tévéadók is kapcsoltak, a fontosabb sorozataik, show-műsoraik már felszálltak a telefonos streamelés-vonatra. Már léteznek ügynökségek, amelyek Meerkat- és Periscope-marketinget ajánlanak cégeknek, és meg vannak győződve róla, hogy ez lesz a közösségi médiában a következő nagy dobás, 2015 Instagramja, Whatsappja és Snapchatje egyben.

Az egészből mi hiányzik látványosan? Hát persze, hogy a pénz. Mondjuk az az Instagramnál is hiányzott, egészen addig, míg meg nem vette őket egymilliárd dollárért a Facebook. A Meerkat és Periscope túl van már befektetőkön, felvásárláson – de ettől függetlenül tény, hogy olyasvalamit adnak ingyen, ami nekik sávszélességbe, az meg pénzbe kerül. Mennyi pénzbe? Az adatforgalom elég olcsó mostanában, gigabájtonként pár centet kérnek a nagy sávszélesség-szolgáltatók. A streamelés azonban sok adatforgalommal jár, egy gigát megeszik 10 streamnéző 20 perc alatt. Ha az appom mondjuk egy időben átlagosan egymillió nézőt szolgál ki, napi szinten 100 ezer dollárt fizethetek csak az adatforgalomért. Ezt nyilván nem adhatja sokáig ingyen egy cég sem, vagyis jobb ha már most felkészülünk az előbb-utóbb érkező reklámokra, szponzorált csatornákra, esetleg fizetős streamekre.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az okostelefonos streamelés új fejezetet nyithat az internetes cégek és a médiaóriások kalózkodás-témájú háborújában. Az HBO már a bokszmeccs alatt úgy küzdött a periscope-os kalózstreamek ellen, mint a görög mitológia hősei a minden levágott feje helyére két újat növesztő hidrával. Ha száz illegális streamet lőttek le, kétszáz indult a helyükön. És egy-egy stream nézettsége a tízezret is elérte, vagyis papíron egyetlen felhasználó a tévéje elé tett telefonnal egymillió dolláros bevételkiesést okozott a tévécsatornának. A médiacégek a YouTube és a torrent ellen is brutális perekkel hadakoztak sokáig, mígnem belátták, hogy semmi értelme, és a YouTube-ba beszálltak tartalommal, a torrent ellen meg kitalálták a Netflixet és a Spotifyt, ami ugyanazt adja, ha nem is ingyen, de olcsón és kényelmesen. Hogy a Periscope-nál és a Meerkatnél is meglesz-e ez a szélmalomharc-fázis, vagy rögtön belátják, hogy az elpusztításuk helyett ki kell használni őket? Majd kiderül, addig mi megnézzük még egyszer a napfelkeltét, most Floridából.

(A Periscope-ot itt töltheti le az App Store-ból, a Meerkat iOS-változata itt, az androidos itt elérhető, utóbbi még erősen béta állapotú, sok hibával. Mindegyik alkalmazás ingyenes.)

Rovatok