Index Vakbarát Hírportál

A NAV rászállt az Uberre

2015. május 11., hétfő 09:04

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április végén rendelt el átfogó vizsgálatot az Uber ügyében. Varga akkor úgy fogalmazott, hogy a cég nem tartja be a személyszállítás alapvető személyi és tárgyi feltételeit, és így piaci előnyre tesz szert. Az NGM azóta arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az Uber hazai tevékenysége nem a magyarországi cégen keresztül zajlik, így nyilvánvaló, hogy az Uber Hungary érdemi adófizetést sem teljesít.

Mivel a vállalkozáson nem folyik keresztül pénz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a sofőröket kezdte ellenőrizni. Vizsgálják, hogy a gazdasági tevékenység feltételeit teljesítik-e, azaz rendelkeznek-e adószámmal, illetve azt is, hogy a bevallások megfelelnek-e a valóságnak. Ha a NAV úgy ítéli meg, hogy a jelentett és a valós bevételek között különbség lehet, megbecsülik a személyszállításból származó, eltitkolt bevételt, illetve kiszámolják a be nem fizetett adót.

A hibázó sofőrök adóbírsággal számolhatnak; ez a hiányzó összeg felét, illetve a jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő késedelmi pótlékot jelent. Így az Uber sofőrjei, ha szabálysértésen kapják őket, akár 200 000 forint mulasztási bírságot is fizethetnek.

Rovatok