Index Vakbarát Hírportál

A Skynet tényleg létezik

2015. május 11., hétfő 14:37

A Skynet valóban létezik – legalábbis ezt állítja Glenn Greenwald oldala, az Intercept. A valódi Skynet természetesen nem emberszabású gyilkos robotokat irányított, hanem metaadatok alapján próbált feltérképezni terroristahálózatokat. A programot az NSA indította.

Hogy a program mennyire lehetett sikeres, azt nem tudni. Egy esetben a programot arra használták, hogy Pakisztánban terroristagyanús személyeket követtek nyomon a telefonjukon keresztül; a szoftver jelzett, ha a rögzített adatok egybeestek az al-Kaida hírvivőinek mozgásával. Ezzel a módszerrel próbálták felderíteni a terrorszervezet vezetőit.

A Skynet algoritmusa ugyanakkor magas kockázatú személyként jelölte meg Ahmad Muaffaq Zaidant, az al-Dzsazíra újságíróját, aki korábban kategorikusan elutasította a vádakat. Róla már korábban is tudni lehetett, hogy újságíróként vannak forrásai az al-Kaidán és más tálib csoportokon belül, és több magas beosztású tagjukkal is interjút készített. Mivel Zaidan gyakran foglalkozott a terroristák tevékenységével, érthető, hogy a program is gyanúsítottként gondolt rá.

A Skynetről szóló dokumentumokat Edward Snowden, az NSA kiugrott hírszerzője hozta nyilvánosságra. Ezekből kiderül, hogy a Syknetet milyen eseteknél használták, illetve az, hogy a program az olyan tevékenységeket is figyeli, mint a SIM kártyák gyakori cseréje, a repülőterek gyakori meglátogatása, vagy az, ha valaki csak a hét bizonyos napjain utazik.

Rovatok