Index Vakbarát Hírportál

12 milliós büntetést osztott ki az NMHH

2015. május 12., kedd 13:59

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forint pénzbírságot szabott ki a 450 MHz-es frekvenciahasználatra jogosult MVM Net Zrt.-re, mivel a jogosultságuk kapcsán hatósági szerződést kötöttek, de ezt késve teljesítették. Az NMHH az elmaradt vállalások pótlására kötelezte a céget: az előírt adatátviteli kapacitásokat biztosítania kell az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban.

Az NMHH szerint az MVM Net megsértette 450 MHz-es frekvenciasáv használatára megkötött szerződésben foglaltakat azzal, hogy késve teljesítette a hálózatkiépítés I. ütemére és szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit. A szolgáltató vállalta, hogy az érintett területeken már idén év elejétől biztosítja az előírt adatátviteli kapacitásokat. Csakhogy a hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások és a csoportkommunikációs igények biztosítását, így lassabban indul meg az állami és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése.

A 12 millió forint pénzbírságon túl az NMHH kötelezte az MVM Netet, hogy június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, valamint a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Azt is előírták, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egy számjegyű útján.

Az NMHH a bírság kiszabásakor figyelembe vette, hogy az MVM Net számára a pályázatában megjelölt technológiai megoldásokkal (CDMA) ellentétben az LTE technológia alkalmazását tartja célszerűnek, és a váltást a hatósági szerződés lehetővé teszi. Mivel az LTE korszerűbb, az alkalmazása fejlettebb, szélesebb körű szolgáltatások lehetőségét biztosítja a jövőben.

Az elsőfokú döntés még nem jogerős; a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti.

Rovatok