Index Vakbarát Hírportál

Csődközelben a Sharp

2015. május 12., kedd 09:16

Hétfőn összeomlott a Sharp részvényárfolyama a tokiói tőzsdén, miután a cég döbbenetes mértékben szállította le a tőkéjét. Ezzel viszont átkerültek egy másik gazdasági kategóriába.

A sajtóhírek szerint a drasztikus változásnak az az oka, hogy az átszervezési program részeként a Sharp 99 százalékkal, 100 millió jenre (740 ezer euróra) szállította le a jegyzett tőkéjét. Az évek óta pénzügyi gondokkal küszködő cég részvényárfolyama 68 jennel, 26,36 százalékkal csökkent; most 190 jent ér egy Sharp-részvény, de a napi mélypontján 178-at is adtak érte.

A korábban a japán gazdaság egyik zászlóshajójaként működő Sharp csütörtökön ismerteti az üzleti eredményeit és terjeszti elő középtávú terveit. Úgy tudni, hogy a csőd elkerüléséért küzdő Sharp a tőkeleszállítás mellett elsőbbségi részvényeket is kibocsátana, hogy emelje a mérlegfőösszegét.

A Nikkei hétvégi számában megjelent értesülésekre reagálva a Sharp hétfőn közleményben tudatta, hogy tőkepolitikáját illetően különböző lehetőségeket fontolgat, beleértve az elsőbbségi részvények kibocsátását és a tőkeleszállítást, de még nem hozták meg a végleges döntést.

A Sharp jegyzett tőkéje 120 milliárd jen (890 millió euró), éves forgalma meghaladja a 20 milliárd eurót. A tőkeleszállítás 99 százalékos mértéke példátlan lenne egy ekkora cégnél. A cél az lenne, hogy a vállalat a kis- és középvállalatok kategóriájába kerüljön, ahol kisebb a pénzügyi nyomás, és kedvezőbbek az adózási feltételek.

A Sharp tárgyalásokat folytat hitelezőivel, a Mizuho és a Mitsubishi UFJ pénzügyi csoporttal az átszervezési programjáról, amely egyebek között munkahelyek megszüntetését, költségcsökkentési lépéseket és az adósság részvényekre történő cseréjét is tartalmazza. Bennfentes források szerint 200 milliárd jenes adósság leírását tennék lehetővé a részvénycserével.

Betett az árfolyam-ingadozás is

Korábbi sajtóértesülések szerint a kormány nyomást gyakorolt a bankokra, hogy tegyenek meg mindent a Sharp csődjének elkerülésére. Három év alatt ez lenne a második nagyobb mentőcsomag a Sharp számára, amely kemény versenytársakkal küzd fő üzletágában, az okostelefonokban és televíziókban felhasznált folyadékkristályos kijelzők gyártásában.

A Sharpot az árfolyamváltozások is súlyosan érintik. Amikor a jen erős volt, a vállalat arra kényszerült, hogy külföldre vigye elektronikus eszközeinek gyártását. Most, amikor a dollárhoz képest jelentősen gyengült a japán jen, a külföldön gyártott és Japánba importált Sharp-termékek jelentősen megdrágultak, így a kereslet is csökken irántuk.

Rovatok