Index Vakbarát Hírportál

Google Map Maker: trollok miatt zárva

2015. május 12., kedd 18:21

Miután egy rakás troll obszcén üzeneteket rejtett el a térképeken, a Google úgy döntött, hogy május 12-től bizonytalan ideig felfüggesztik a felhasználói támogatással működő Map Makert.

Az eszközt éveken át használták arra, hogy azokban az országokban, ahol nincsenek részletes térképek, a felhasználók rajzolhassák be a Google térképébe az új utakat, parkokat vagy más érdekességeket. Az elmúlt hónapokban viszont rossz kezekbe került a szolgáltatás.

Szó se róla, nyilván sokaknak szerzett derűs perceket, hogy valaki belehekkelt a Google Mapsbe egy Android robotot, ami az Apple logóját szimbolizáló almára pisál, de a térkép nem játék, úgyhogy a Google inkább leállította a Map Makert. Áprilisban még arról beszéltek, hogy szigorítani fognak a spamek szűrésén, hogy ilyenek ne fordulhassanak elő, de úgy tűnik, még ez sem volt elég.

A döntés értelmében a Google a szolgáltatás felfüggesztésével párhuzamosan megszünteti a térképrészletek automatikus feltöltésének engedélyezését, illetve a felhasználói moderáció lehetőségét. Vagyis nem tudunk majd simán feltölteni egy térképrészletet - addig biztosan nem, amíg a szolgáltatás nem működik. Valószínűleg utána sem, mert ahogy Pavithra Kanakarajan, a cég projektmenedzsere mondta, a Google már dolgozik egy új, intelligensebb rendszeren, amivel megelőzhetők a hasonló esetek.

Rovatok