Index Vakbarát Hírportál

Kontrollerrel irányítható az orosz páncélos

2015. május 13., szerda 17:13

Az oroszok általában nem mennek a szomszédba ötletekért, ha tankokról van szó (inkább a szomszédokhoz mentek a tankokkal, ha már, de hagyjuk a múltat), de a most bemutatott Kurganyec–25 páncélozott harci járműben van egy kevés japán ihletettség is: nem kormánnyal, hanem kontrollerrel lehet irányítani. Igen, olyan kontrollerrel, amilyennel a videojátékokat is.

Az állami tulajdonú orosz hírügynökség, a Szputnyik azt írja, a Kurganyec–25 kormánya leginkább egy Playstation kontrollerére emlékeztet. A páncélozott járművet gyártó Tractor Plants igazgatója, Albert Bakov arról is beszélt a Szputnyiknak, hogyan jutottak erre a döntésre.

Két éven át győzködtem a tervezőket, hogy készítsenek olyan kontrollert, ami a Sony Playstation irányítójára emlékeztet, mert a fiatal katonák ezt könnyen megszokják. Aztán az is kiderült, hogy karambolnál a kormány bordatörést okozhat, és amúgy sincs haszna, csak foglalja a helyet.

A Kurganyec25-öt először a második világháborús orosz győzelem 70. évfordulóján rendezett katonai parádén mutatták be. A jármű átmenetet képez a tank és a páncélozott csapatszállító között; egyszerre nyolc katonát is szállíthat, miközben a háromfős személyzet (parancsnok, tüzér, sofőr) kezeli a gépet. Állítólag 80 kilométeres óránkénti sebességgel halad, és még nehéz terepen is remekül tud manőverezni. A lövegtoronyban egy nehézgéppuska és egy 30 milliméteres ágyú kapott helyet, illetve négy tankelhárító rakétának is van rajta hely.

Rovatok