Index Vakbarát Hírportál

Zöld gombot kérek, aztán pislogjon

2015. május 14., csütörtök 10:56

A japán NTT Docomo mobilszolgáltató szerdán mutatta be Tokióban azt az Arrows NX F-04G okostelefont, ami az írisze alapján azonosíthatja a felhasználót. Maga a technológia nem újdonság, mégis ez az első, kereskedelmi forgalomba került okostelefon, aminél ez beépített funkció, így elvileg azt is biztosíthatja, hogy a mobilfizetés is az íriszszkennerrel működjön.

A telefon PIN kód megadása nélkül, kizárólag az íriszszkennert felhasználva oldhatja fel a telefon zárolását. A folyamat egy-két másodpercig tart, vagyis kicsit lassúbb az ujjlenyomat-azonosításnál, de nem sokkal.

Video: Fujitsu Arrows NX F-04 F - Trailer (1:00)

A fejlesztés egy nemzetközileg elfogadott specifikáción alapul; ez a Fast Identity Online-t az Alliance fejlesztette, és olyan nagy cégek is támogatják, mint a Microsoft, a Google vagy a PayPal. A telefont a Fujitsu gyártja; a retinaszkenner prototípusát márciusban mutatták be a barcelonai Mobile World Congressen. A szkenneren azóta sokat javítottak, így mostanra sokkal kisebb lett; az ezzel felszerelt készülékek nem sokban különböznek a többi androidos telefontól.

A szkenner használata egyszerű. A megfelelő alkalmazással rögzíthetjük az íriszmintát, és később csak rá kell néznünk a telefonra, ha használni szeretnénk. Az íriszmintát felismerő algoritmust egy amerikai cég, a Delta ID fejlesztette ki; a Fujitsu szerint a szoftver százezer esetből egyszer téved.

A telefon nagyjából 460 dollárba kerül, de egyelőre csak Japánban kapható.

Rovatok