Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok bukták a Mistral helikopter-hordozókat

2015. május 16., szombat 16:34

Franciaország végre döntött: az ukrán válság miatt bevezetett uniós szankciók miatt nem szállítja le Oroszországnak a korábban megrendelt, két Mistral-osztályú helikopterhordozó anyahajót - írja laptársunk, a Napi.hu.

Párizs javaslatot is küldött Moszkvának az anyahajók szállításáról kötött szerződés felbontására, amelynek értelmében az előleg fejében 785 millió eurót visszafizetnének Oroszországnak, de csak akkor, ha írásban járulnak hozzá, hogy a hajókat más országoknak adják el.

Ez azonban elfogadhatatlan az orosz félnek, amely a szerződés felbontásával keletkezett kárát 1,163 milliárd euróra becsüli, és amíg a pénzt meg nem kapja, nem ír alá semmit a franciáknak. Dmitrij Rogozin, a hadiiparért felelős miniszterelnök-helyettes erről már tájékoztatta is a francia felet.

A Vlagyivosztkok és Szevasztopol névre keresztelt helikopterhordozóknak a tervek szerint már 2014-ben csatlakoznia kellett volna Oroszország csendes-óceáni flottájához. A 190 méter hosszú és 32 méter széles monstrumok egyébként a helikopterek és a 160 fős legénység mellett 450 katonát (rövid hatótávú feladatokra akár 900-at is!) képesek szállítani, de akár 40-60 tank harckocsi is elfér bennük.

Rovatok