Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos módon zuhant le az orosz űrrakéta

2015. május 16., szombat 10:17 | aznap frissítve

Nem sokkal a fellövése után lezuhant Szibériában egy orosz űrrakéta, amelynek egy mexikói távközlési műholdat kellett volna az űrben pályára juttatnia, írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI. Az orosz űrhivatal nem közölt részelteket.

A Reuters brit hírügynökség más orosz hírügynökségekre hivatkozva azt jelentette, hogy a Proton-M típusú rakéta harmadik fokozata a start után 8 perccel hibásodott meg, és terhével együtt Csita környékén csapódott a földbe. A rakétát Kazahsztánból, a bajkonuri űrközpontból indították útnak.

A Proton-M  egyébként még a szovjet időkben lett kifejlesztve: 1965-től a mai napig használatban van, mivel még ma is az egyik legerősebb hordozórakéta. A rakéták gyártását a Hrunyicsev Gépgyár, kereskedelmi indításait napjainkban az International Launch Services végzi.

 Az űrrakéta legújabb változata 3,2 tonnát állíthat geostacionárius pályára, 5,5 tonnát átmeneti geostacionárius pályára, 22 tonnát pedig alacsony Föld körüli pályára 51,6° hajlással (ez a Nemzetközi Űrállomás pályája).

Rovatok