Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea atomtöltetet miniatürizálhat

2015. május 20., szerda 14:19

Az észak-koreai nemzeti védelmi bizottság szerdai közleménye szerint Phenjan már birtokában van az atomtöltetek miniatürizálásához szükséges technológiának; így akár rakétára is felszerelhetik a kicsinyített méretű atomtölteteket – írja az MTI.

A közlemény azt írja, Észak-Korea már rég túl van azt atomfegyverek miniatürizálásának és diverzifikálásának szakaszán; a testületnek eszében sincs titkolni ezt a tényt.

Az eredeti szövegből nem derül ki, hogy Észak-Koreának vannak-e már rakétákra felszerelhető, kis méretű atomtöltetei, vagy csak az előállításuk technológiáját ismeri. A dél-koreai védelmi miniszter, Han Min Ku tavaly októberben közölte, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra szerelhető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

De lehet, hogy nem is igaz

A phenjani közleményeket érdemes fenntartásokkal fogadni, mert ezek gyakran túloznak. Észak-Korea nemrég jelentette be, hogy sikeresen tesztelték az új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétájukat. A szakértők viszont azt állítják, hogy mivel a rakéta indítás után néhány másodperccel a tengerbe zuhant, ez nem tekinthető teljes értékű rakétakísérletnek – legfeljebb az derült ki, hogy rakétát indítani már tudnak.

James Winnefeld amerikai tengernagy manipuláltnak tartotta a tesztről készült felvételeket; szerinte Észak-Korea még évekre lehet a ballisztikus rakéta kifejlesztésétől. Winnefeld állítását alátámasztotta két müncheni szakértő is, aki szerint a fotókat erősen módosították; mi tagadás, a rakétából kitörő füstcsóva elég érdekesen tükröződik a vízen.

Dél-Koreát így is aggasztják a történtek, és teljes joggal. Ilyen technológia birtokában Észak-Korea jóval nagyobb fenyegetést jelent, mind Dél-Koreára, mind Japánra, mind az Egyesült Államok kelet-ázsiai támaszpontjaira nézve.

Rovatok