Index Vakbarát Hírportál

Budapest-London: 15 perc

2015. május 21., csütörtök 14:49

Az amerikai légierő hiperszonikus fegyverrendszert fejleszt. Nemrég jelentős előrelépést értek el, amihez felhasználták a kísérleti scramjet-programjuk fejlesztéseit is. Mindez azt jelenti, hogy idővel elkészülhet a hangsebesség többszörösével száguldó rakéta is.

A fejlesztés egyik áttörése volt a 2013-ban elvégzett kísérleti repülés a a Boeing X–51 Waveriderrel. A teszt során a járművet egy B–52-es bombázó szárnya alól indították. A Waverider indítás után 18 kilométer magasba emelkedett, majd három és fél perc alatt megtett 425 kilométert. Ezután kifogyott belőle az üzemanyag, és a Csendes-óceánba zuhant.

Boeing X-51 Waverider Sets World Record on Longest Hypersonic Flight

A Waverider 3400 mérföldes óránkénti sebességgel haladt, vagyis 6300 kilométert tesz meg óránként; ilyen sebességgel kevesebb mint negyedóra alatt jutna el Budapestről Londonig. Kell-e mondani, hogy egy ilyen eszköz mennyire hatásos az ellenséges légvédelemmel szemben? Mert ne legyenek kétségeink: ebből harci eszköz lesz, nem gyorsasági rekorder.

Mi vagyunk a légierő. Hogy mit kezdünk ezzel a technológiával? Hát fegyvert készítünk belőle!

– mondta Ryan Helbach, a légierő kutatócsoportjának munkatársa.

A Waverider-projekt egyelőre a High Speed Strike Weapon program előszobája. A hiperszonikus fegyverekkel az Egyesült Államok a fegyveripari konkurenciának, elsősorban Kínának akar keresztbe tenni. Mica Endsley, a légierő vezető kutatója is Kínát említette, amikor arról beszélt, hogy nem az USA az egyetlen ország, akik hiperszonikus eszközöket fejlesztenek. Viszont ez nemcsak a sebességről szól: a hatótávolság legalább ilyen fontos szempont.

A kilenc éven át, 300 millió dollár összköltségű scramjet-program, úgy tűnik, végre révbe ér; a légierő bebizonyította, hogy tudnak a hangsebesség ötszörösével repülő, szénhidrogén alapú üzemanyagot használó, menet közben magát hűtő rendszert fejleszteni. A fejlesztést a Pentagon saját kutatóintézete, a DARPA is támogatta.

Az új eszközök bevezetésére még várni kell, de a légierő becslései szerint öt-tíz éven belül elkészülhetnek a bevethető fegyverek is.

Rovatok