Index Vakbarát Hírportál

GoPro? Milyen GoPro?

2015. május 21., csütörtök 09:38

Tanulságos történet, hogy mit bénázott a Sony a sportkamerák piacán, amit az amerikai GoPro pont tíz éve szemelt ki magának. Az extrémsportolók köre viszonylag szűk, ha csak vevőként gondolunk rájuk, de ezeknek a vevőknek óriási a reklámerejük. A hegyek közt röpködő madáremberek és a tenyérnyi hegycsúcsokról leguruló bringások lélegzetelállító felvételeit milliók nézik végig, és nyilván sokak fejében fordul meg, hogy milyen menő lenne hasonló videókat gyártani egy akciókamerával. Izé, vagyis egy GoPróval.

Az egészben az lehet a legfájdalmasabb a Sonynak, hogy szorgalmasan szállítja a GoPrónak a szenzorokat, miközben az amerikai kameragyártó learatja a babérokat. A japán cégnek pár éve esett le, hogy érdemes lenne belépni a sportkamerák piacára. Amikor 2013-ban megvolt az első Action Camera, akkor sem lehetett felhőtlenül boldog: volt olyan eset, hogy egy Sonyval készült felvétel már úgy került be a hírekbe, hogy azt GoPróval vették fel. Jaj.

Többet érdemelnek

Ezt a baklövést egy ideje próbálják helyrehozni. A kütyütesztelő újságíróknak már az is extrém, ha az irodába menet gyalogolni kell a metró lerobbant mozgólépcsőjén, ezért felajánlották, hogy ejtőernyős ugrás közben is kipróbálhatjuk a kamerát. Az ugrás nem jött össze, de februárban, a mobilkongresszus idején elvittük egy bringás körre a kamerát. Extrémnek nem mondanám, de legalább szép.

Számokban kifejezhető magyarázat is érkezett a Sonytól, hogy miért rendkívül fontos jelen lennie mindegyik kamerás szegmensben. Amíg az okostelefonok és a tévék piacán küzdenie kell a sikerért, a kameraszenzorokkal óriási sikereket ér el. Egy év alatt húsz százalékkal bővültek a megrendeléseik, az egy évvel ezelőtti 320 millió darabról 450 millióra. A pénzügyek is jól alakultak, 16,5 százalékkal magasabb bevételen 36 százalékkal sikerül növelni a nyereséget.

Piakutatások szerint 2014-ben a Sony szállította le a világ összes képalkotó szenzorának 40,2 százalékát, amivel jócskán megelőzte riválisait. Bár a japán cég a saját okostelefonjait is kiváló kamerával szerelte fel, az Xperia Z sorozat tagjai szuper képeket lőnek, ennél sokkal hatása volt a bizniszre, hogy ők adják mindkét kamerát az iPhone 6-os modellekbe. Apró öröm, de a nagy rivális szárnyaló sikere rántotta magával a Sonyt fölfelé.

A szaklapok már arról írnak, hogy a Sony egyre kevésbé számít elektronikai gyártónak. Megtartják a Playstation konzolt, a Sony Pictures filmipari üzletágat, és ezután is szállítják a kameraszenzorokat, illetve a kamerákat. Még úgy sem lesz könnyű kitörölni a GoPro nevét a köztudatból, hogy egyre nagyobb a tolongás van ebben a szegmensben. A Garmin Virb XE kamera önmagában nem kiemelkedő tudású, viszont össze lehet kötni külső szenzorokkal, hogy a felvételen élő adatokat is meg tudjunk jeleníteni: sebességet, fordulatszámot és ilyesmit. A Panasonic HX-A1 extra borítás nélkül is vízálló másfél méteres mélységig, porálló, és infravörös lámpával kiegészítve teljes sötétségben is tud felvételeket készíteni. A TomTom Bandit pedig a könnyűbúvárokat veszi célba, ötven méterig használható, és ehhez csak egy előtét lencsét kell rácsavarni.

Rovatok