Index Vakbarát Hírportál

Majomnak nézte a gép a fekete férfit

2015. május 22., péntek 13:51

A lehető legkínosabb hibát hozta össze a Flickr webes képtárhely: megbokrosodott az automatikus képcímkéző szolgáltatásuk, amit pár hete kezdtek el ráerőltetni az 1 terabájtos ingyenes tárhely miatt alaposan meghízott, több tízmilliós felhasználói táborra.

Kicsit benácult az automata: egy képet, amin egy fekete férfi is szerepelt, a „majom”, illetve az „állat” címkékkel látott el. Na jó, szélsőliberális túlzás volt rasszizmussal vádolni szegény, amúgy az öntanító folyamat elején tartó gépet, ugyanis egészen korrekten ugyanezekkel a címkékkel látott el egy olyan képet is, amin egy fehér nő szerepelt.

De itt nem állt meg: a dachaui koncentrációs tábor bejáratáról készült képre például a jungle gym címkét tette, ami amúgy egy kerti fajátékok, mászókák, gyerekvárak és hasonlók gyártásából és forgalmazásából világsikert elérő cég.

A Flickr persze folyamatosan oltja a tüzet, és az illetékesek nem győzik hangsúlyozni, hogy a gép nem rasszista vagy idióta, csak még tanulnia kell. Ezért a felhasználók akkor járnak el jól, ha a felháborodás vagy röhögés után egyszerűen törlik a címkét a képről. Az automatika ilyenkor feljegyzi magának, hogy bármi alapján is nézett majomnak egy fekete férfit, tévedett, és egy idő után okosabb lesz annál, mint hogy ilyen hibát kövessen el.

Azt már tényleg csak trollkodásból jegyezzük meg, hogy pont a Flickr új automatájának programozói nyilatkozták még az indulás előtt, hogy a rendszer alapja egy olyan számítógépes hálózat, ami az emberi agy működését próbálja utánozni.

Rovatok