Index Vakbarát Hírportál

Szereti a pizzát? Akkor törhető a jelszava

2015. május 23., szombat 00:15

A Google kutatói megvizsgálták a jelszóemlékeztető kérdéseket, és arra jöttek rá, hogy a válaszok vagy valamennyire biztonságosak, vagy könnyen megjegyezhetők, de a legritkább esetben igaz mindkét feltétel. Angol nyelvterületen például 20 százalék esély van rá, hogy a pizza lesz a válasz a kedvenc ételünket firtató kérdésre.

Az amerikai felhasználó apjának középső neve 6,9 százalék esélyt, a születésünk helye 14,6 százalékot ad a támadóknak arra, hogy tíz próbálkozásból eltalálják a jó választ. Az arányok természetesen országonként változnak, Dél-Koreában például 43 százalékos eséllyel lehet eltalálni a kedvenc ételt. 

A memóriánk sem tökéletes, az esetek 40 százalékában fogalmunk sincs, hogy milyen titkos választ adtunk meg a kérdésünkre. Sokkal jobb megoldásnak bizonyult az, amikor sms-ben vagy emailben küldik ki a felhasználónak a jelszót helyreállító kódokat.

Hogy mik a tipikus magyar kérdések és válaszok, arra nem kaptunk választ a Google tanulmányából, de aki szeretné részletesebben megismerni az adatokat, ide kattintva letöltheti pdf-ben a 10 oldalas tanulmányt. 

Rovatok