Index Vakbarát Hírportál

Vascsimpánzokat képeznek ki életmentésre

2015. május 26., kedd 11:59

A fukusimai nukleáris baleset arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatnak nagy szüksége lenne néhány robotra, amely önállóan képes felderíteni egy romos területet. Hogy némi ösztönzést is kapjanak a robotikával foglalkozó cégek, az amerikai védelmi tárca műszaki fejlesztésekért felelős hivatala, a DARPA, kiírt nekik egy 2 millió dolláros fődíjazású versenyt.

A verseny 25 résztvevőjének egyike a Carnegie Mellon Egyetem által kifejlesztett CHIMP, melynek bár négy végtagja van, mégsem kell egyensúlyoznia, és nem is lépked, hanem lánctalpakkal halad előre.

A CHIMP-et hat kamerával és lézeres radarral (lidarral) szerelték fel, hogy az irányítók 360 fokos képet kapjanak a robot környezetéről, és a tereptárgyakat le is tudják tapogatni. Bár a majomszerű robot önállóan is tud közlekedni, jobb, ha emberi kézben van az irányítás. A CHIMP számítógépe főleg akkor nyújt nagy segítséget, amikor nehézkes a kommunikáció. A fedélzeti rendszere felismeri a szelepeket és az erőgépeket, és azokat kezelni is tudja.

A filmvásznon kétségtelenül jól mutat, amikor a Transformers humanoid robotjai két lábon közlekednek, de amikor nem a kamerának kell pózolni, hanem emberéleteket kell menteni, akkor a biztonság és a stabilitás a legfontosabb. Ezért van a CHIMP végtagjai egy-egy gumírozott lánctalp, és ha kell, a robot akár négy lábra ereszkedve is tud közlekedni.

Rovatok