Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a grafén nagyüzemi gyártása

2015. május 27., szerda 16:19

Az évszázad szuperanyaga a grafén, amiből napelemet, szűrőket, tranzisztorokat és apró szenzorokat tudunk készíteni. Mindez azonban csak akkor ér valamit, ha a grafént olcsón és nagy mennyiségben tudjuk legyártani. Ez most még nincs így, az egy atom vastagságú grafitlapot viszonylag kis méretben, laboratóriumi körülmények közt állítják elő.

Ez azonban megváltozhat a Scientific Reports tudományos lap szerint, melyben az MIT és a Michigan Egyetem kutatói által kidolgozott új gyártási módszert ismertették. John Hart professzor, a tanulmány vezető szerzője, egy vékony fémfóliát használt alapozó rétegként, és erre kell lerakódnia a grafén alapanyagának. A grafénlapok méretét csak a fémfólia mérete korlátozza, illetve az a kamra, amelyben az anyagok a fóliára rakódnak le.

A laboratóriumban összerakott rendszerrel előállított grafén nem a lehető legjobb, de a részletek kidolgozásával - például a fémfólia előkezelésével, hogy ne legyenek rajta felületi hibák - jelentősen javulhat a legyártott grafén minősége.  

Rovatok