Index Vakbarát Hírportál

Meglepő gigaüzlet: 35 milliárd dollárért megveszik a Broadcomot

2015. május 28., csütörtök 15:48

Az Avago Technologies megegyezett a rivális Broadcom tulajdonosaival, hogy megveszik őket 37 milliárd dollárért – írja a Wall Street Journal az egyik legnagyobb összegű felvásárlásról, ami a csipgyártói iparágban valaha történt. Az Avago 17 milliárdot fizet készpénzben (amihez 9 milliárdos banki kölcsönt is felvesz), a maradék 20 milliárdot saját részvények átadásával rendezi.

Amikor lezárják az ügyletet, ami 2016 első negyedévében várható, az új cég Broadcom néven fut tovább. Bizonyára azért, mert azt a nevet nagyjából mindenki ismeri. Ha máshol nem is, a Windows telepítése, újratelepítése, javítása és frissítése során rendszeresen találkozhattunk vele. A 24 éves vállalat kommunikációs csipeket készít pc-khez, tabletekhez és okostelefonokhoz.

Az Avago a vezeték nélküli kommunikáció és a vállalati adattárolók piacán van jelen. Eredetileg a HP csipgyártó részlegéhez tartozott, amit 1999-ben kiszerveztek a számítógépgyártó cégből, onnan pedig befektetőkhöz került az a részleg, ami most Avago néven fut. 

Az összeolvadó cégóriásnak 15 milliárd dolláros éves forgalma lesz, és másfél éven belül nagyjából 750 millió dolláros éves kiadást tudnak lefaragni a szinergiák kihasználásával. A vállalat nem lesz domináns pozícióban, az Intel és a Qualcomm sokkal nagyobbak hozzá képest.

A vállalat élére az Avago mostani vezérigazgatója, Hock Tan kerül. A Broadcom sztorijában az az érdekes, hogy a két alapító, Henry Samueli és Henry Nicholas III kezében volt a szavazásra jogosult részvények 22 illetve 25 százaléka, akik a felvásárlással rengeteg készpénzhez juthatnak. Nicholas 2003-ban átadta a Broadcom vezérigazgatói posztját másnak, Samueli azonban máig műszaki vezérigazgató volt, és az új cégben is ezt a pozíciót fogja betölteni.

Rovatok