Index Vakbarát Hírportál

Ez az eszköz rögzíti a virtuális valóságot

2015. május 29., péntek 11:03

Mióta ez a nagy virtuálisvalóság-őrület beindult, két fő kérdés van. Az egyik, hogy mennyibe kerül majd, ha valaki otthonra is akar egy igazán jó VR-sisakot, a másik, hogy hogy az istenbe veszik fel a filmeket úgy, hogy valószerű élmény legyen az eredmény.

Tegnap óta mindkét kérdésre van válaszunk. Az elsőre az, hogy nagyjából félmillió (hacsak nincs már eleve egy olyan csúcskategóriás játékpécéje, ami a futtatáshoz kell, mert akkor kevesebb). A másodikra meg ez:

A 360 fokban rögzítő kamerarendszert a GoPro pakolta össze. 16 Hero4-es kamera van benne, ami nagyjából ugyanazt tudja, amit a Mátrixok leforgatásához használt bullet time kamerarendszer, csak nem befelé néz, hanem kifelé. Az így rögzített film ráadásul VR-sisak nélkül is megadja azt a lehetőséget, hogy a néző körbe tud nézni a filmben. Persze nincs ugyanaz a térvesztéses élmény, mint nagyjából bármelyik virtuálisvalóság-sisakban, de a lehetőség nem mindennapos, nézze meg.

Ahogy maga az eszköz sem. Szakértők szerint érdekesség, hogy egyelőre nincs igazán általános megoldás a VR-filmek rögzítésére, nincs az, hogy az ember bemegy a boltba, és levesz egy erre alkalmas kamerát a polcról. A GoPro most bemutatott eszköze nem simán egy keretbe tesz 16 darab kamerát, de szinkronizálja is az így elkészített filmet, ami az eredmény összevágásánál lehet fontos.

Egyelőre nincs hír arról, mibe is kerül majd a dolog, az biztos, hogy a 16 Hero4 6400 dollárt, vagyis 1,8 millió forintot ér, plusz az állvány és a mechanika (meg az SD-kártyák, ugye). A következő nyaralást nyilván nem ezzel dokumentálja majd az átlag melós, de a Youtube-on népszerű csatornák gazdái, akiknek nem olyan nagy összeg az évi pár millió dollár bevétel mellett ez a pár ezer, szóval ők simán vehetnek egyet, hogy ezzel is növeljék lehetőségeiket.

Rovatok