Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanit kapott a Silk Road alapítója

2015. május 30., szombat 08:50

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban a Silk Road nevű online, titkosított hálózaton futó feketepiac üzemeltetőjét. A 30 éves Ross Ulbricht által alapított illegális kereskedés az internet egyik legsötétebb bugyrának számított: elsősorban droggal kereskedtek rajta, de – ahogy azt korábbi cikkünkben is bemutattuk – még gyerekpornót is lehetett kapni.

A szövetségi ügyészek szerint a Silk Roadon legalább 200 millió dollár értékű kábítószer-kereskedelem zajlott. Az alapítót most  szervezett bűnözés, drogkereskedelem,  hekkelés és pénzmosás miatt ítélték el.  Az ítéletet hozó bírónő szerint Ulbricht „semmivel sem volt jobb, mint bármelyik másik díler”, ezt az  oldalt szánta fő életművének.

Bár a tárgyalás során a védelem arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy bár Ulbricht egyike volt az oldal alapítóinak Dread Pirate Roberts néven, a titokzatos ötletgazda valójában Mark Karpelès, az Mt Gox nevű bitcointőzsde alapítója. A bíróság azonban elég konkrét bizonyítékokat talált Ulbricht ellen, a bitcoinos pénztárcájában pedig több millió dollárt.

Ulbricht, amikor már nem volt más választása, megbánást tanúsított, és azért könyörgött, hogy ne életfogytiglani legyen az ítélet: „Tudom, hogy el kell venniük a legszebb éveimet, de legalább az öregkoromat hagyják meg nekem” — idézi a BBC.

Ez nem hatotta meg a hatóságokat, akik szerint bizonyítottan hat ember halt meg az oldalon beszerzett drogok miatt, miközben Ulbricht 18 millió dolárt keresett az üzleten.

A Silk Road titkos kereskedelme azon az elvileg azonosíthatatlan  Tor-hálózaton futott, amelyet eredetileg nemzetbiztonsági céllal az amerikai haditengerészet fejlesztett ki, de aztán  nyílt forráskódú, bárki által letölthető rendszer lett belőle.  Az egymás mögé kapcsolt proxy közvetítőszervereken keresztül a deep webolyan oldalait is el lehet érni, amelyeket az alapinternetről nem. A Silk Roadon  a digitális bitcoin pénzzel kellett fizetni a kábítószerért és a többi illegális cuccért — még hamis útlevelet is lehetett itt kapni. A 2011-ben alapított oldalt 2013-ban kapcsolták le, amikor a hatóságok elfogták Ulbrichtot.

Rovatok